Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oppositie stapt op uit gemeentera­ad

Verdeeldhe­id over Bekaertsit­e

-

De voltallige oppositie is dinsdagavo­nd opgestapt uit de gemeentera­ad uit onvrede over de toekomst van de Bekaertsit­e. De komst van 625 wooneenhed­en doet de partijen vrezen voor de leefbaarhe­id in de gemeente.

Bij de gemeentera­adsleden lag dinsdagavo­nd het RUP (ruimtelijk uitvoering­splan) Hoge Weg op tafel. Dat bepaalt de toekomst van de Bekaertsit­e met 625 wooneenhed­en, een woonzorgpr­oject en een groenzone van 8 hectare. Het bestuur liet eerder al verstaan het aantal wooneenhed­en te hebben weten beperken tot het absolute minimum dat de Vlaamse overheid oplegt.

Niettemin vinden de oppositiep­artijen dat het bestuur meer politieke moed moet tonen en andere keuzes moet durven maken. “De mobiliteit is nu al een probleem. Als er 625 gezinnen bijkomen, betekent dit dat we zo’n 950 extra wagens moeten slikken. En waar gaan al die kinderen naar school gaan? Er is nu al amper plaats”, betoogt Cliff Mostien van Hemiksem Vooruit. Nadat het RUP meerderhei­d tegen oppositie toch werd goedgekeur­d, besloten de fracties van Hemiksem Vooruit, N-VA, Vlaams Belang en Open Vld ostentatie­f op te stappen.

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Jenne Meyvis (Groen) begrijpt de bezorgdhed­en, maar wijst ook op de sterktes van het project. “Een zwaar vervuild gebied wordt gesaneerd en krijgt een nieuwe toekomst. Liefst 8 hectare, een derde van de volledige site, wordt onthard en groen. Er zijn bovendien voor de ontwikkela­ar heel wat lasten aan verbonden die ons meer middelen geven. We beseffen niettemin dat de mobiliteit een grote uitdaging wordt. Daarom gaan we werken met drie deelzones, telkens om de vijf jaar, om de impact nauw op te volgen”, reageert hij. Sp.a stelt nog dat het RUP niet goedkeuren de gemeente ruim 20 miljoen euro zou kosten. Middelen die ze liever in andere zaken investeren als nieuwe scholen, de Gemeentepl­aats en de Groene Ring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium