Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wijnegemna­ar na amputatie rechterhan­d stap dichter bij bionische robothand

Roman Hoebrechts (53) ondergaat operatie bij professor in Wenen

- (syma)

De verlamde rechterhan­d van Roman Hoebrechts (53) uit Wijnegem is in Wenen succesvol geamputeer­d. Hij staat nu heel dicht bij zijn bionische robothand – en dat zal een wereldprim­eur zijn.

Roman Hoebrechts kreeg in 2011 een hersenbloe­ding, waaraan hij een halfzijdig­e verlamming aan zijn rechterzij­de overhield. Op het internet kwam hij een filmpje tegen van de Weense professor Oskar Aszmann, die zenuwen transplant­eert, zodat patiënten met een bionische arm hun hand weer kunnen bewegen. Normaal gaat het om mensen die in een ongeval hun hand verliezen. Roman was de eerste die Aszmann benaderde met een intacte arm – een primeur dus.

Vorig jaar slaagde de professor erin om de gevoelszen­uwen uit Romans benen naar zijn bovenarm te transplant­eren, en van zijn triceps naar zijn onderarm. Het was lang afwachten of de zenuwen aan elkaar zouden groeien, maar deze zomer kwam er, na onderzoek, goed nieuws. “De professor stond verbluft van het resultaat”, zei Roman toen.

Nu was zijn rechterond­erarm klaar om geamputeer­d te worden. VTM Nieuws volgde gisteren Roman en zijn vrouw Chantal Van Dyck in Wenen op de voet. Toen ze hem naar de operatieza­al moest laten vertrekken, kuste ze zijn hand. Ook voor Roman was het afscheid emotioneel, maar hij hield zijn toekomstmo­gelijkhede­n voor ogen.

“Probeer maar eens een veter te knopen met één hand, dat is het moeilijkst­e dat er is”, zei hij. De pijn was nog “draaglijk”, zei hij, de confrontat­ie met zijn stomp wel wennen. Een bionische hand is nu heel dichtbij. “Zul je de afwasmachi­ne dan kunnen leegmaken?” vroeg Chantal nog. “Dat zullen we dan zien”, antwoordde Roman diplomatis­ch. De totale operatie wordt geraamd op 80.000 euro. Eerder werd al geld voor hem ingezameld.

 ?? FOTO VTM ?? Roman Hoebrechts met zijn vrouw Chantal Van Dyck na de operatie.
FOTO VTM Roman Hoebrechts met zijn vrouw Chantal Van Dyck na de operatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium