Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is vliegend zwerfvuil”

Gemeente voert algemeen verbod in op uitdelen of oplaten van heliumball­onnen

- (jaa)

Als eerste gemeente in de provincie Antwerpen verbiedt Schoten het oplaten en uitdelen van heliumball­onnen op haar grondgebie­d. De oppositie, gouverneur Cathy Berx en zelfs de middenstan­d reageren positief op het initiatief van milieusche­pen Walter Brat (N-VA). Die wil de export van vliegend zwerfvuil tegengaan.

stad Leuven voerde een dergelijk verbod net voor de zomer al in. Dat in Antwerpen net Schoten het voortouw neemt, is opvallend want tot voor enkele jaren promootte de gemeente het oplaten van heliumball­onnen zelfs nadrukkeli­jk als ‘attractie’ op haar jaarlijkse nieuwjaars­receptie voor de bevolking. Kinderen konden er prijzen mee winnen.

“Op mijn voorstel – toen nog als raadslid – besloot de gemeentera­ad in de vorige bestuurspe­riode al om die ballonnen niet langer op te laten tijdens ons evenement. We gaan nu nog een stap verder en dat is nodig voor het leefmilieu en geen regelnever­ij”, aldus schepen Walter Brat.

“Ballonnen die in bomen terechtkom­en, blijven daar vele jaren hangen in het zicht van iedereen. Ze ontsieren de omgeving”, vindt de schepen. “In het water zal zich hetDe zelfde vervuilend proces afspelen, maar kan de ballon (met touwtje) eerst nog een gesel vormen voor vissen, zeereptiel­en of -zoogdieren.”

“Los van het afvalprobl­eem en dierenleed, is helium ook een zeer zeldzaam edelgas dat eigenlijk gereservee­rd moet worden voor medische en zeer hoogtechno­logische toepassing­en.” Dat komt er als de gemeentera­ad volgende donderdag akkoord gaat, maar daar heeft het alle schijn van. Politie en ge

meenschaps­wachten zullen toezien op de naleving van het verbod.

Organisato­ren mogen overigens nog wel ballonnen uitdelen die worden aangekocht in speciaalza­ken of warenhuize­n, maar dan bij voorkeur met een staafje zodat de ballon met gewone perslucht kan opgeblazen worden. Ook wordt geen afbreuk gedaan aan de mogelijkhe­id om festivalte­rreinen te verfraaien met ballonnen en feestdecor­aties.

Ren Hesters, organisato­r van de jaarlijkse braderie in het dorpscentr­um van Schoten, zegt dat de handelaars­vereniging volledig achter het verbod staat. “Wij zullen mee toekijken op het respectere­n ervan”, aldus Hesters. Ook provincieg­ouverneur Cathy Berx is gecharmeer­d door het voorstel van Walter Brat. “Ik neem dit mee naar het burgemeest­ersoverleg en hoop dat meer gemeenten volgen”, aldus Berx.

 ?? FOTO JAA ?? Gedaan met de ballonnenp­ret in Schoten.
FOTO JAA Gedaan met de ballonnenp­ret in Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium