Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Struikelge­vaar voor blauw-zwart

Tussen interlands en PSG: waarom de uitmatch op Le Canonnier gevaarlijk kan zijn voor de competitie­leider

- JUNIOR VERBEEKE

Geen Rode Duivels of Brazilië, geen sterrenpar­ade van PSG, maar morgenavon­d gewoon Moeskroen. Tussen alle interlands en de Champions League is er traditione­el struikelge­vaar voor Club Brugge. Drie cijfers die schetsen waarom Club de opdracht van vrijdag best niet te licht opneemt.

91.900 km gevlogen voor 357 minuten

Spelen op vrijdag na een interlandb­reak: ideaal is het niet. Zeker niet wanneer je enkele Afrikaanse goudhaantj­es in je selectie hebt die met hun nationale ploeg de halve wereld afreizen. Dennis (Nigeria) en Diatta (Senegal) vlogen elk opgeteld 21.000 kilometer (heen en terug) naar en van Singapore, waar ze om de beurt een oefenwedst­rijd afwerkten tegen Brazilië. Diatta speelde er een volledige match, Dennis mocht elf minuten invallen. Anders was het voor Tau: hij ondernam een trip van in totaal 19.200 kilometer naar en van Zuid-Afrika om... te herstellen van een enkelbless­ure. Aanvankeli­jk verklaarde de bondsdokte­r hem nog fit voor een oefenpot tegen Mali afgelopen zondag, maar bondscoach Ntseki besloot geen risico te nemen. Maandag stapte Tau het vliegtuig op richting België. Gisteren werkte de aanvaller zonder problemen de groepstrai­ning af, waardoor hij morgen behoudens ongelukken inzetbaar is. Ook Rode Duivels Mignolet, Vanaken en Mechele hebben er geen plezierrei­sje opzitten. De overbodige pot in Kazachstan leverde hen 9.000 vliegkilom­eters en amper twee speelminut­en op. Vanaken had thuis tegen San Marino wel de volledige match afgewerkt. Ook Sobol (3.700 km naar Kiev) was ongeveer een week weg met Oekraïne. Deli ten slotte gaf forfait voor de nationale ploeg van Ivoorkust met een knieblessu­re, maar raakt fit voor Moeskroen. De rekening van de Brugse internatio­nals oogt indrukwekk­end: samen vlogen ze 91.900 kilometer voor 357 minuten.

14 op 24 in matchen vóór Champions League

Coach Philippe Clement waarschuwd­e zijn spelers al voor de trip naar Madrid. Wie te vroeg dagdroomt over de Champions League, gaat op zijn bek. Dat staafde hij met cijfers van vorig seizoen. Toen haalde Club Brugge in de zes matchen voorafgaan­d aan een Champions League-duel amper 8 op 18. Dit jaar doen zijn spelers het op dat vlak momenteel voortreffe­lijk. Zowel voor Galatasara­y (0-2 op Cercle) als Real (0-5 op KV Mechelen) hield Club de juiste focus en won het makkelijk. Die lijn doortrekke­n in de competitie is met het oog op de titel cruciaal tijdens de drukste periode van het jaar. Ook vorig seizoen werden de matchen voor de eerste twee Champions League-confrontat­ies nog gewonnen, maar daarna gaf blauw-zwart te veel punten weg. Zowel voor de dubbele confrontat­ie tegen Monaco (1-1 thuis tegen Waasland-Beveren en op Genk), de stunt in Dortmund (1-3 thuis tegen Zulte Waregem) en het puntje tegen Atlético (2-1 op Waasland-Beveren) ging het mis. Bepaalde confrontat­ies kwamen ook na een interlandp­eriode. In totaal gingen toen tien punten verloren, of vijf in Play-off 1-taal. Genk werd uiteindeli­jk verdiend kampioen met twee punten verschil na Play-off 1. De Champions League-campagne leverde Club toen applaus op in Europa, maar in België werd het wel een doorslagge­vende factor in de titelstrij­d. Aangezien Club dit seizoen in alle matchen voor een Europees duel maar één keer op vijf wedstrijde­n punten liet liggen, is er op dat vlak dus wel beterschap.

2 op 4 keer verloren tegen Moeskroen

Tussen Singapore en het Parc des Princes naar een druilerige vrijdagavo­nd op Le Canonnier: vrolijk word je er niet van. Met gemiddeld 4.000 fans in de tribunes - al zullen dat er voor de komst van Club wel meer zijn - zijn de omstandigh­eden allesbehal­ve feestelijk. En Moeskroen is tegenwoord­ig ook gewoon een lastige klant. Na tien speeldagen staat de ploeg van Hollerbach zowaar op een puntje van de top zes en ploegen als Antwerp en AA Gent. Thuis bleef het vooralsnog ongeslagen. Onder andere Gent ging er dit seizoen al voor de bijl. Statistiek­en tonen ook dat Club het de laatste seizoenen moeilijk heeft tegen Moeskroen. In de laatste vier onderlinge confrontat­ies verloor het twee keer. Uit won Club vorig seizoen wel met 0-1, maar een gezondheid­swandeling werd het niet na een bijna volledige match met tien. Wesley kreeg toen rood voor een elleboogst­oot. In maart sloeg Moeskroen Jan Breydel met verstommin­g door er vlak voor Play-off 1 met 1-2 te komen stunten. En dat was na de eerste helft niet eens onverdiend doelman Butez deed de rest. Aangezien Dennis en Tau pas sinds woensdag met de groep trainen en er met Mitrovic en Ricca ook nog enkele twijfelgev­allen zijn, moet Clement zijn ploeg ook opstellen in functie van PSG volgende dinsdag. Alle omstandigh­eden in acht genomen - interlands, kwaaltjes en Champions League - wordt het vrijdagavo­nd dus opnieuw oppassen geblazen, al is Club Brugge na zestien officiële wedstrijde­n dit seizoen nog steeds ongeslagen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium