Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Davidsfond­s Schilde 100 jaar oud: “Een voorbeeld voor heel Vlaanderen”

Komende zondag eeuwfeest in WERF 44

- JAN AUMAN

Achiel Ossaer Voorzitter

“Onze gemiddelde leeftijd mag dan boven de 70 liggen, we zijn wel trots op ons actueel en druk bijgewoond programma.”

Met stamnummer 101 werd precies honderd jaar geleden door priester Jozef Imschoot de Davidsfond­s-afdeling van Schilde opgericht. Onder leiding van Achiel Ossaer doet de vereniging vandaag nog steeds aan cultuurver­spreiding en op haar vergaderin­gen wordt nog altijd naar best vermogen ‘de beschaafde Nederlands­e taal’ gesproken, zoals opgenomen in het huishoudel­ijk reglement.

Het Davidsfond­s viert als Vlaams katholiek cultuurnet­werk in 2020 zijn 145-jarig bestaan. “Dankzij Jozef Imschoot, van wie we gelukkig nog een mooi portret vonden op zolder bij een van mijn voorganger­s, en andere pioniers was Schilde de eerste gemeente in de Voorkempen met een eigen afdeling”, weet Achiel Ossaer. “Wijnegem en Wommelgem volgden pas in 1927, Brasschaat in 1928 en Ranst pas in 1937.”

Gemengd

Door de oprichting van het Davidsfond­s, waar revolution­air zowel mannen als vrouwen welkom waren, werd meteen een parochiaal probleem opgelost. De toneelen zangkring Arbeid Adelt begon in diezelfde periode namelijk gemengd toneel te spelen, wat toen nog in strijd was met de goede zeden, vooral in gemeenten rond de stad zoals Schilde.

“De eerste activiteit­en waren vooral toneelopvo­eringen zoals De tribunaal over de moord van

Nijlen. Voor 5 frank zat je toen al op de eerste rij”, toont Achiel Ossaer een aankondigi­ng uit die vroegste dagen. De huidige voorzitter woont trouwens in de straat die genoemd werd naar de ouderevoor­zitter van het Davidsfond­s: Alfons Van den Sande, die ook burgemeest­er van Schilde (1924-1938) is geweest.

Leeuwenvla­g

Hoe Vlaams het Davidsfond­s al dan niet mag zijn, is een discussie van alle tijden. Zo had de toenmalige afdeling Schilde in 1927 een meningsver­schil met de pastoor over het uithangen van de leeuwenvla­g aan de vergaderza­al in de plaats van het pauselijk vaandel. “Er werd een compromis gesloten”, lacht Ossaer. “Onze voorganger­s hingen dan maar beide vlaggen uit. In 1928 werd wel gestart met bedevaarte­n naar de IJzer. En in 1966 vertrok vanuit Schilde een protestbri­ef naar de bisschop van Antwerpen om te pleiten voor het exclusief Nederlands­talig onderwijs aan de universite­it van Leuven.”

Het Davidsfond­s Schilde zag zijn ledenaanta­l de voorbije jaren wat teruglopen, maar bedient toch nog steeds tweehonder­d gezinnen in Schilde en sinds 2011 ook in ’s-Gravenweze­l, waarvan de plaatselij­ke afdeling werd geadopteer­d. Straks komen daar mogelijk ook de leden van Malle bij, want ook die afdeling hield recent op te bestaan. “Onze gemiddelde leeftijd mag dan boven de 70 liggen, we zijn wel trots op ons actueel en druk bijgewoond programma”, aldus Ossaer. “Dat begint nu zondag 20 oktober met ons eeuwfeest in WERF 44, waarop

naast burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA) ook professor Carl Devos komt spreken over de politieke actualitei­t.” Limburgs Kamerorkes­t

De komende maanden zetten ook het feestdiner in het ’s Graevenhof op 22 maart en een concert van het Limburgs Kamerorkes­t in WERF 44 op 7 maart het eeuwfeest luister bij. Daarvoor en daarna zit het programma naar traditie goed vol met lezingen, cursussen, boekenbeur­zen, huisconcer­ten, voordracht­en en klassieker­s als de Nacht van de Geschieden­is, Toast Literair en de Junior Journalist-wedstrijd, waarvan de nationale finale de voorbije jaren twee keer gewonnen werd door een scherpe jonge pen uit Schilde.

“Schilde is een voorbeeld voor vele andere”, heeft nationaal Davidsfond­s-directeur Kris Opdedrynck veel lof voor de ploeg van Achiel Ossaer. “Veel afdelingen stoppen of bouwen af. In Schilde worden ze er ook niet jonger op, maar hun aanbod geldt als toonaangev­end voor heel Vlaanderen.”

100 jaar Davidsfond­s Schilde, openingszi­tting zondag 20 oktober, 10.30u WERF 44, Schoolstra­at 44, 5/8 euro.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Davidsfond­s Schilde met de oude afdelingsv­lag en het portret van stichter-pastoor Jozef Imschoot. Links: Achiel Ossaer.
FOTO JAN AUMAN Davidsfond­s Schilde met de oude afdelingsv­lag en het portret van stichter-pastoor Jozef Imschoot. Links: Achiel Ossaer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium