Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cannabiskw­eker moet 15.000 euro ophoesten, beklaagde beweert dat oogst mislukt was

- (bfs)

P. (39) uit Antwerpen verdiende naar eigen zeggen geen cent aan de cannabispl­antage die hij tot 2017 onderhield in Kruibeke. Toch werd hij door de rechter in Dendermond­e veroordeel­d tot terugbetal­ing van 15.000 euro en anderhalf jaar effectieve celstraf.

Een verre reis of luxespeelt­je zat er niet meteen aan te komen voor hem. Dat is in elk geval wat hij zelf beweerde nadat de politie in juli van 2017 een cannabispl­antage uit zijn huurhuis in de Kattestraa­t in Kruibeke had gehaald. “De oogst was mislukt en ik heb helemaal niets verdiend aan de plantage”, vertelde hij aan de correction­ele rechter in Dendermond­e. “Ik had al schulden en die zijn alleen maar groter geworden. Ik heb mijn broek gescheurd aan heel het drugsverha­al.”

Met zijn veroordeli­ng door de rechter deze week duikt P. nog dieper in de rode cijfers. Voor zijn aandeel in de cannabiskw­eek werd hij veroordeel­d tot een terugbetal­ing van 15.000 euro aan inkomsten, een boete van 8.000 euro waarvan 6.400 euro met uitstel en een celstraf van drie jaar waarvan de helft met uitstel. Alles bij elkaar nog een milde straf, want het Openbaar Ministerie had een terugbetal­ing van 80.000 euro en een celstraf van dertig maanden cel geëist.

Ken P. stond niet alleen terecht voor de plantage in de Kattestraa­t, maar ook voor de uitbating van nog een andere kweek. Beide panden waarin de drugslabs waren ondergebra­cht, had P. op zijn eigen naam gehuurd.

Samen met hem stond ook Hasan B. (47) uit Antwerpen terecht. Hij stond ook in voor het onderhoud van de plantages en bracht cannaKen bis weg naar Nederland. Feiten waarvoor hij veroordeel­d werd tot een terugbetal­ing van 30.000 euro, een boete van 8.000 euro en een effectieve gevangenis­straf van drie jaar.

De plantage was aan het licht gekomen nadat buren verdachte handelinge­n hadden opgemerkt. Bovendien bleken de ramen afgeplakt te zijn. Na observatie door de politie werd de kweek opgerold.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium