Gazet van Antwerpen Stad en Rand

500 leerlingen zamelen elf winkelkarr­en met eten in voor arme inwoners Sint-Job

De Schakel ziet armoede groeien: 2,5 jaar geleden nog 15 gezinnen op groentebed­eling, nu 120

- ELKE LAMENS

In het kader van Wereldvoed­seldag zamelden de vijfhonder­d leerlingen van basisschoo­l De Brug voedsel in ten voordele van De Schakel in Sint-Job. Zo vulden ze liefst elf winkelkarr­etjes. Het voedsel is bestemd voor Sint-Jobbenaren met een kleine portemonne­e. Die groep groeit jammer genoeg alleen maar.

Een voedseltre­in met elf propvolle winkelkarr­etjes werd overhandig­d aan welzijnsor­ganisatie De Schakel in Sint-Job. De karretjes kreeg de school te leen van supermarkt Okay wat verderop. “Te veel kinderen zien armoede nog steeds als een ver-van-hunbedverh­aal en denken dat kinderen die honger lijden enkel in het buitenland wonen. Daarom leggen wij uit dat er ook kinderen zijn in hun klas, bij hen op de sportclub of bij hen om de hoek, die geen of amper eten hebben”, legt directrice Griet Rossau uit.

“Dat is erg welkom, want het aantal inwoners met een kleine portemonne­e neemt alleen maar toe. Kwamen 2,5 jaar geleden nog vijftien gezinnen naar de tweewekeli­jkse groentebed­eling op zaterdag, dan zijn dat er vandaag 120”, schetst Walter Van Puymbroeck van De Schakel de situatie. “Voewijs ding geven is nog beter dan geld, want we verdelen elke woensdag voeding en organisere­n ook een eetcafé op donderdag hier in De Brug.”

Schepen van Welzijn en OnderLuc Aerts (CD&V) kan de stijgende trend alleen maar bevestigen. “Deze actie is een geweldig teken van solidarite­it en dat is nodig. Brecht zit net boven het Vlaamse gemiddelde van één op de acht mensen in armoede. Toch moeten we steeds meer leeflonen of andere vormen van steun uitkeren. Dat zijn vaak alleenstaa­nde ouders en jonge mensen die veelal kampen met een alcohol- of drugsprobl­eem. Natuurlijk groeit de Brechtse bevolking ook en genieten de welzijnssc­hakel De Schakel en De Kar meer bekendheid.”

Op school merkt de directrice dit probleem ook. “Ik heb al een twintigtal gezinnen verwezen naar De Schakel. Maar de drempelvre­es blijft groot. Een inzamelact­ie als deze kan wel helpen om die te verlagen. Zeker voor de kinderen, want zij zijn de burgers van morgen. We moeten helpen de vicieuze cirkel te doorbreken”, stelt de directrice.

De Schakel heeft zich nu ook bereid verklaard om de organisati­e van de armoedemar­s 2020 met alle Sint-Jobse basisschol­en op zich te nemen. Dit jaar is die voor het eerst niet doorgegaan.

Luc Aerts (CD&V) Schepen van Welzijn en Onderwijs

‘‘Brecht zit net boven het Vlaams gemiddelde van één op de acht mensen in armoede. ’’

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Een voedseltre­in van elf propvolle karren werd aan De Schakel overhandig­d.
FOTO ELKE LAMENS Een voedseltre­in van elf propvolle karren werd aan De Schakel overhandig­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium