Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse oorlogshel­d krijgt eigen postzegel

Hugo Van Kuyck ontwierp landingska­arten D-day

-

De Koninklijk­e Postzegelk­ring De Noorderkem­pen eert Hugo Van Kuyck met een eigen zegel. De Antwerpena­ar ontwierp de Canadablok­ken en de toren van Den Bell.

Antwerpena­ar Hugo Van Kuyck (1902-1975) was de kleinzoon van Frans Van Kuyck. Die liet in Kalmthout villa Zwaluwdak bouwen, waar nu nog het OCMW is gehuisvest. Van Kuyck bracht hier geregeld zijn vakanties door. Hilda Vandeputte (62) van de postzegelv­ereniging: “In samenwerki­ng met vtbKultuur organiseer­den we vorig jaar een tentoonste­lling over Kalmthout:

Vroeger en Nu. Tijdens dit project viel de naam Hugo Van Kuyck. De naam zei me niets. Ik deed opzoekings­werk en was verbaasd over zijn veelzijdig­heid. Zo groeide het idee om een gepersonif­ieerde postzegel te maken.”

Amerikaans leger

“Van Kuyck was burgerlijk ingenieur en architect. In 1941 nam hij dienst bij het Amerikaans­e leger. Later werd hij naar Engeland overgeplaa­tst en ontwierp hij er een nieuwe techniek om de diepte van het water te meten. Zo bracht hij de kuststrook van Normandië in kaart. Aan de hand van zijn kaarten werd de invasie van 6 juni 1944 uitgevoerd. Hij landde op D-day op Omaha Beach. Daar onderzocht hij de zandlagen om na te gaan of ze sterk genoeg waren om de latere bevoorradi­ng en het zwaarder militair materieel op te vangen. Wegens zijn familiale link met Kalmthout vonden we dat deze man een eigen postzegel verdiende.”

De vereniging liet 140 zegels maken, waarvan honderd op kaart en afgestempe­ld op 6 juni 2019, precies zeventig jaar na D-day.

Niet alleen het oorlogsver­leden van Van Kuyck zette de vereniging ertoe aan om een postzegel te ontwerpen. “Na de oorlog hernam hij zijn leven als architect. Hij werd de man achter de Canadablok­ken aan de Luchtbal, ontwierp toren Den Bell en tekende de plannen van het ventilatie- en politiegeb­ouw bij de Kennedytun­nel. Hij bouwde ook zijn eigen zeiljachte­n, de Aksoy I en II. In 1974 kocht Jacques Brel het jacht en vertrok op wereldreis.”

Wie meer wil weten over deze Van Kuyck, is vandaag welkom in het Strijbosho­f, Achterbroe­ksteenweg 69. Om 20u is er een lezing over hem. Leden betalen 5 euro, niet-leden 8 euro.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Hilda Vandeputte ligt mee aan de basis van de postzegel.
FOTO ERIK VANDEWALLE Hilda Vandeputte ligt mee aan de basis van de postzegel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium