Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hugo, 87 en al 20 jaar vrijwillig­er: “Ik beschouw dit niet als werken”

Vijftig vrijwillig­ers actief in Den Appel: “Daarmee redden we het wel, maar soms is het toch wat improviser­en”

- MARC DE SWERT

Dienstence­ntrum Den Appel huist in hetzelfde complex als WZC Immaculata. Sinds de opening acht jaar geleden, neemt het aantal activiteit­en en diensten alsmaar toe. Voor de meeste van de activiteit­en wordt er op de medewerkin­g van vrijwillig­ers gerekend. “We redden het wel, maar enkele extra vrijwillig­ers zouden zeker welkom zijn”, zegt algemeen coordinatr­ice Kirsten Van Eyck.

Dienstence­ntrum Den Appel opent elke weekdag om 9u de deuren. Vroege vogels kunnen er dan al terecht voor een kop koffie of een spelletje biljart. Meteen ook het startschot voor de eerste vrijwillig­ers van de dag om aan de slag te gaan: toogdienst, tafelindel­ing maken en de tafels dekken. “Dagelijks komen hier tot zestig personen ’s middags een warme maaltijd eten”, zegt coördinatr­ice Kirsten Van Eyck. “Van de bereiding daarvan moeten we ons niets aantrekken, maar de vrijwillig­ers doen wel de bediening aan tafel, ruimen af en helpen met de afwas.”

“Daarnaast hebben we uiteraard nog een groot aantal diensten en activiteit­en, waar de vrijwillig­ers bij helpen. Denk daarbij maar aan de Minder Mobielen Centrale, de poetsdiens­t en de boodschapp­endienst. Daarnaast is er elke dag wel iets te doen: een wandeling, breicursus, bloemschik­ken, juwelen maken, ook daarbij steken de vrijwillig­ers een handje toe.” Momenteel zijn er ongeveer vijftig vrijwillig­ers actief in Den Appel. “Daarmee redden we het wel, maar soms is het toch wat improviser­en. De meesten zijn zelf al gepensione­erd, maar ook zij gaan nog graag eens op reis of worden weleens ziek. Gelukkig hebben we ook een aantal zeer flexibele medewerker­s.”

Gratis eten

Een van die flexibele vrijwillig­ers is Hugo Lauriks (87). Twee dagen per week helpt hij bij het klaarzette­n van de eetzaal en opdienen van het middageten. “Ik doe dit nu al acht jaar”, vertelt Hugo. “Een mens is maar zo oud als hij zich voelt en ik beschouw dit zeker niet als werken. Daarvoor was ik al tien jaar actief in woonzorgce­ntrum Immaculata.”

Hugo komt na al die jaren nog altijd met evenveel goesting naar Den Appel. “Mijn sociaal leven heeft in al die tijd een andere dimensie gekregen. Als vrijwillig­er mag je gratis eten en elk jaar is er een vrijwillig­ersfeest, maar verder doe je het vooral om de vele sociale contacten. Voor het geld moet je het dus niet doen.” Wat Hugo betreft, mag de vrijwillig­ersploeg best wat uitbreiden. “Ik speel nu even de rol van ambassadeu­r van de vrijwillig­ers. Beschouw het niet als werken, je leert veel mensen kennen en na een tijdje worden dat je vrienden. Dat noem ik echte rijkdom in je leven. Anderen kunnen en mogen helpen, geeft een enorme voldoening. De drempel om je aan te melden als vrijwillig­er is misschien hoog, maar eens je die stap gezet hebt, kom je in een andere mooie wereld terecht. Ooit komt de tijd dat we zelf blij zullen zijn dat er vrijwillig­ers zijn om ons te helpen.”

Hugo Lauriks Vrijwillig­er

“Ooit komt de tijd dat we zelf blij zullen zijn dat er vrijwillig­ers zijn om ons te helpen.”

 ?? FOTO MARC DE SWERT ?? De vrijwillig­ers staan klaar om het eten op te dienen. Rechts Hugo Lauriks, derde van rechts staat coördinatr­ice Kirsten Van Eyck.
FOTO MARC DE SWERT De vrijwillig­ers staan klaar om het eten op te dienen. Rechts Hugo Lauriks, derde van rechts staat coördinatr­ice Kirsten Van Eyck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium