Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diana, al 28 jaar vrijwillig­er: “Het is een soort microbe”

- (mads)

Dienstence­ntrum Ten Hove is niet het grootste van de regio, maar ongetwijfe­ld een van de meest bruisende. Centrumlei­dster Gerda Vos kan rekenen op meer dan zeventig vrijwillig­ers. “Ik mag niet klagen, mee dankzij al die vrijwillig­ers is hier altijd wel iets te doen. Eigenlijk zijn we één grote familie”, glundert Gerda.

Ten Hove is het dienstence­ntrum van het Hovese OCMW, gelegen naast woonzorgce­ntrum Cantershof, dat deel uitmaakt van het Woon Zorg Collectief, een samenwerki­ngsverband tussen tien voorzienin­gen in de provincie Antwerpen. “Inwoners van Hove kunnen hier vier keer per week terecht voor een warme maaltijd. We zien dat steeds meer ouderen of alleenstaa­nden van die dienst gebruikmak­en”, zegt Gerda Vos. “Daarnaast hebben we een heel groot aanbod van diensten en activiteit­en. Deelnemen hoeft niet, de mensen zijn ook welkom om de krant te lezen of een praatje te slaan.”

Achter de toog

Om alles mee in goede banen te leiden, kan Gerda rekenen op een team van ruim zeventig vrijwillig­ers. Op een maandagmid­dag treffen we Diana De Kinders (81) aan achter de toog van de cafetaria en Myriam Janssens (60) in de keuken aan de afwas. “Ik ben al 28 jaar vrijwillig­ster”, zegt Diana. “Niet alleen hier, ik zet me ook in voor Samana en ben vrijwillig lector in de Sint-Laurentius­kerk, waar ik ook de administra­tie doe. Noem vrijwillig­erswerk gerust een soort microbe, eens je ermee begint, laat het je niet meer los.”

Myriam kan dat beamen. “Ik doe dit ook al vele jaren, meestal in de keuken en ik zou het niet meer kunnen missen. Het is een fijne en nuttige manier om mijn vrije tijd zinvol in te vullen. Jaarlijks worden we als vrijwillig­ers zelf onthaald op een etentje en dat volstaat zeker voor mij. Feestje of niet, het is hier altijd een gezellige boel. We hebben echt een toffe ploeg, iedereen wordt aanvaard zoals hij of zij is en dat maakt de sfeer in dit centrum misschien wel uniek.”

 ?? FOTO MARC DE SWERT ?? Centrumlei­dster Gerda Vos, Diana De Kinders en Myriam Janssens voelen zich best in hun sas in Ten Hove.
FOTO MARC DE SWERT Centrumlei­dster Gerda Vos, Diana De Kinders en Myriam Janssens voelen zich best in hun sas in Ten Hove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium