Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de week is Het Sluisken het best draaiende café van Brecht”

- (kma)

Het OCMW van Brecht heeft twee dienstence­ntra waar samen 123 vrijwillig­ers actief zijn. Zoals Roeland Stalmans (76), die al met pensioen ging op zijn 58ste en zich nog te jong voelt om te ‘niksen’.

In Het Sluisken naast woonzorgce­ntrum Sint-Maria helpen 73 vrijwillig­ers. In het woonzorgce­ntrum zijn ook nog vijftig vrijwillig­ers actief. En in deelgemeen­te Sint-Job-in-’t-Goor kunnen de mensen terecht in dienstence­ntrum De Lindeboom boven het Goorhof. Hier staan vijftig vrijwillig­ers paraat.

“Het wordt wel moeilijker en moeilijker”, zegt Bart Neefs, consulent van het dienstence­ntrum. “Zeker voor onze Minder Mobielen Centrale. Daar zitten we nu met 430 leden die geregeld beroep doen op onze diensten en slechts twaalf chauffeurs. Vooral de sandwichge­neratie laat het wat afweten. Zij moeten vaak nog zelf voor hun ouders of kleinkinde­ren zorgen.”

Verjaardag­skaart

De vrijwillig­ers krijgen een onkostenve­rgoeding voor hun woon-werkverkee­r, een cadeau rond eindejaar en een verjaardag­skaart. Zeker nu gemeente en OCMW samengesmo­lten zijn, wordt gestreefd naar een gemeenteli­jke vrijwillig­erswerking. Op de jeugddiens­t zoals de speelplein­en wordt het zeer moeilijk om nog jongeren zonder enige vergoeding aan de slag te krijgen.

In dienstence­ntrum Het Sluisken is Roeland Stalmans (76) een van de vaste gezichten. Hij is chauffeur bij de Minder Mobielen Centrale, helpt in de cafetaria, snijdt groentjes voor de barbecue en maakt samen met bakker-op-rust Leo Peeters af en toe vers gebak voor de bezoekers van Het Sluisken. “Ik werkte vroeger in een ploegenste­lsel bij Bayer en had overdag vaak tijd. Via mijn zoon ben ik zo bij de vroegere Handicar beginnen rijden. Op mijn 58ste kon ik al met pensioen, maar ik voelde me veel te jong om al stil te zitten. Mijn vrouw doet soms mee de cafetaria. Ik kook gewoon ook heel graag. Hier kan ik mij uitleven. In de week is Het Sluisken het best draaiende café van Brecht.”

Kalligrafi­e, aquarel, computercu­rsussen, hobbyclub: Roeland wil de pluim niet op zijn hoed, maar verwijst naar alle vrijwillig­e lesgevers die in de Brechtse dienstence­ntra actief zijn. “We krijgen hier ook veel carte blanche van de gemeente. Dat stimuleert.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Roeland Stalmans. “Ik kook gewoon ook heel graag.”
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Roeland Stalmans. “Ik kook gewoon ook heel graag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium