Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chantal kan het ‘zorgen voor’ niet laten: “Mijn man sport graag, dit is mijn hobby”

- (kma)

Het OCMW van Brasschaat heeft drie dienstence­ntra waar samen 171 vrijwillig­ers aan de slag zijn. Een tekort aan vrijwillig­ers is hier zeker niet. Chantal Lenaerts (68) is een van die bezige bijtjes.

Dienstence­ntrum Antverpia telt 56 vrijwillig­ers, dienstence­ntrum Maria-Ter-Heide Hove vijftig en dienstence­ntrum Vesalius 65. “Vroeger deden we in september telkens twee infosessie­s om nieuwe vrijwillig­ers aan te trekken”, zegt Veronique Smolders, dienstence­ntrumleide­r van Vesalius. “Maar omdat de opkomst beperkt was en we spontaan geregeld kandidaat-vrijwillig­ers over de vloer krijgen, zijn we daarmee gestopt. In Brasschaat bestaat ook Vonak vzw, een erkende en autonome vrijwillig­ersorganis­atie, met een loket in het nieuw gemeentehu­is. De enige groep waar we wat extra moeite voor moeten doen, zijn de chauffeurs die de mensen gaan ophalen en terugbreng­en met de minibussen. Daar zouden we nog extra mensen voor kunnen gebruiken.”

De vrijwillig­ers van de cafetaria ontvangen 4 euro voor een middag van 13 tot 17u, die van het restaurant en de chauffeurs krijgen een gratis maaltijd en de rest krijgt niets. “Onze vrijwillig­ers zitten niet te wachten op een vergoeding”, zegt Smolders. “Ze vinden het jaarlijks vrijwillig­ersfeest of een bloemetje op de nieuwjaars­receptie al voldoende.”

Eitjes bakken

Veronique wil alle vrijwillig­ers bedanken, maar als er eentje in de schijnwerp­er mag staan, is het misschien wel Chantal Lenaerts (68). Zij werkte vroeger in woonzorgce­ntrum Vesalius op de afdeling van de dementeren­den en kan het ‘zorgen voor’ niet laten. Zeker twintig uur per week is ze te vinden in dienstence­ntrum Vesalius voor de cafetaria, refter, het maken van versiering­en en andere taken. Elke veertien dagen gaat Chantal zelfs eitjes bakken in het woonzorgce­ntrum bij de dementeren­den om de ploeg daar wat te ontlasten. “Mijn man sport graag, dit is mijn hobby”, vertelt ze. “Hij respecteer­t dat. Ik heb twee kleinkinde­ren voor wie ik ook soms inspring. Ik heb altijd in de zorg gewerkt en kan dat gewoon niet loslaten. Het gebouw hier trekt mij aan. De meeste vrijwillig­ers zijn wel al wat ouder. Wij hebben hier zelfs een vrijwillig­er gehad, Jan, die pas op zijn 90ste gestopt is.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Chantal Lenaerts: “Ik kan het hier niet missen.”
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Chantal Lenaerts: “Ik kan het hier niet missen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium