Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Halve kliniek het podium op: “Samen repeteren lukt niet altijd”

Directeur, artsen, verpleegku­ndige, ICT’er… Collega’s Rivierenla­nd maken samen muziek in de band ToJo HeRo

- JEF WIJCKMANS

Specialist­en en verpleegku­ndigen van kliniek Rivierenla­nd kunnen blijkbaar meer dan alleen zieken en gekwetsten helpen. Enkelen van hen vormden onlangs een muziekband en treden op onder de naam ToJo Hero.

Gitaarspel­en was altijd al een grote hobby van Hervé Vanden Eede (41). “Ik kreeg de smaak in mijn scoutstijd te pakken”, zegt de man die als anesthesis­t in de Reetse kliniek Rivierenla­nd (voorheen H. Familie) werkt. “Ook mijn vrouw was muzikante, iets wat we aan onze kinderen Lise en Victor doorgaven. Voor familie en schoolfees­ten speelden we samen onder de groepsnaam Two Generation­s.”

Met zijn collega’s op het werk sprak hij ook over zijn passie. Dat leidde tot het idee om een groep te beginnen met enkele collega’s. Met verpleegku­ndige Toon Geens (35) als zanger en collega’s John Vanwynsber­ghe (45, directeur) als drummer, Roel Simons (45, ICT’er) als gitarist en Hans Van der Leede (anesthesis­t-intensivis­t) werd The Riverlandb­and opgericht. Een optreden op een personeels­feest werd fel gesmaakt, waarna ze beslisten om ook buiten de kliniekmur­en op te treden. “Met als enige doel om goede doelen te steunen, zoals onlangs in café ‘t Veurleste in Aartselaar.”

De directie en een aantal collega’s reageerden achteraf erg enthousias­t. “Ze lieten verstaan dat in onze campus Bornem ook nog muzikanten werkten die geïnteress­eerd waren. Anesthesis­ten Jo Duchateau en Thomas Boogmans kwamen net als chirurg Marc De Koninck bij de band. Net als gastro-enterologe Marijke Ulenaers, op keyboards.

De Mol

Even was er ook sprake van dat spoedarts Elisabeth Haesevoets, beter bekend als de band zou versterken. “Ik wist niet dat

De Mol, ze zo mooi kon zingen tot ik haar in dat programma aan het werk zag”, lacht Hervé. “Ze reageerde positief, maar ondertusse­n heeft ze het zo druk dat ze de boot afhoudt. Wie weet, lukt het later wel.”

The Beatles

Samen repeteren in hun vertrouwde lokaal aan Fort V in Edegem of optreden lukt niet altijd. Vooral ook omdat hun job vereist dat ze ook tijdens weekends en in shiften werken. Toch slagen ze erin om geregeld te repeteren en een repertoire uit te bouwen met nummers van onder meer The Beatles, Pixies, David Bowie, Fleetwood Mac tot Foo Fighters.

 ??  ?? Drummers John en Victor, gitarist Roel, bassist Hervé, pianist Marijke en zangeres Lise.
Drummers John en Victor, gitarist Roel, bassist Hervé, pianist Marijke en zangeres Lise.
 ?? FOTO'S JEF WIJCKMANS ?? De Beatles achterna in Edegem.
FOTO'S JEF WIJCKMANS De Beatles achterna in Edegem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium