Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Johnson zoekt naar meerderhei­d in Lagerhuis

Nog steeds te weinig parlementa­iren voor Brexit-akkoord

- HANNES CATTEBEKE

De EU-leiders zijn optimistis­ch dat ze vandaag met de Britse premier Boris Johnson een akkoord zullen tekenen over de Brexit. Door dat aan te kondigen verhogen ze de druk op enkele tientallen Britse parlementa­iren die Johnson nog moet weten te overtuigen. Hij wil vermijden dat hij zoals zijn voorgangst­er Theresa May wel een akkoord heeft met Europa, maar thuis op een njet stuit.

De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en zelfs de Europese hoofdonder­handelaar Michel Barnier: allemaal grepen ze gisteren hun momentje om te benadrukke­n “dat een deal nu een kwestie van uren is” en “dat de Britten een grote stap gezet hebben richting een akkoord over een zachte landing voor de Brexit tegen eind deze maand”.

Het kantelmome­nt voor dat optimisme bij de Europese leiders was de belofte van de Britten dat er geen douanegren­s zou komen tussen Noord-Ierland, deel van het Verenigd Koninkrijk, en Ierland, een EU-lidstaat. In ruil komen er douanecont­roles in de Ierse Zee. Dat de Britse premier Boris Johnson gisteren toch zijn fiat nog niet kon geven voor de Brexit-deal, komt omdat hij in eigen land nog geen meerderhei­d heeft. Hij wil vermijden dat hij net als zijn voorgangst­er Theresa May wel een deal weet te sluiten met de EU, maar vervolgens in eigen land de speelbal wordt van het parlement. De Noord-Ierse protestant­en van de DUP vormen de hoogste horde. Zij hebben het ontbreken van een harde grens met Ierland altijd verworpen. Ze zijn met tien in het Lagerhuis en Johnson zette gisteren, onder meer met extra subsidies voor de Noord-Ierse industrie, een ultiem offensief in om hen toch te overtuigen.

320 stemmen nodig

Daarmee zou de kous nog niet af zijn voor de leider van de Britse Conservati­ves. Om een stemming eind deze week in het Lagerhuis te winnen, heeft Johnson 320 stemmen nodig. Over een twintigtal volksverte­genwoordig­ers die May wel nog steunden, kan hij echter niet met zekerheid zeggen dat ze een deal nog zullen steunen, aangezien hij die onlangs eigenhandi­g uit de partij heeft gezet. Ook met de harde Brexiteers onder de Conservati­ves kan Johnson maar beter op zijn hoede zijn. Zij gedragen zich de laatste weken weliswaar iets inschikkel­ijker, aangezien er ook steeds meer rekening moet worden gehouden met een scenario waarbij er helemaal geen Brexit zou komen.

Ook bij de grootste oppositiep­artij, Labour, zal Johnson nog een aantal stemmen moeten weghalen. May kon er destijds maximum vijf overtuigen. Vandaag zouden er ondertusse­n twintig Labourlede­n een deal met de EU ondersteun­en. Bij het ter perse gaan was het allerminst duidelijk of Johnson de 320 parlements­leden achter zich had. Velen van hen moesten individuee­l overtuigd worden.

“Wachten op signaal”

“Het is wachten op een signaal van aan de overkant van het kanaal”, zei een EU-diplomaat in Brussel. “We stappen in de goede richting, maar we weten ondertusse­n dat we ons met de Britse partners en zeker over de Brexit aan alles kunnen verwachten.”

 ?? FOTO AFP ?? Johnson wil vermijden dat hij een akkoord vindt met Europa, maar niet in eigen land.
FOTO AFP Johnson wil vermijden dat hij een akkoord vindt met Europa, maar niet in eigen land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium