Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toeristen overdag, relschoppe­rs ’s nachts

Catalaanse kwestie maakt van Barcelona een verdeelde stad

- TOMMY HUYGHEBAER­T

De Catalaanse kwestie verdeelt Barcelona. In kampen van inwoners die de afscheurin­g aanhangen en zij die Spanje alle macht willen geven. Of mensen die vredevol willen protestere­n of zij die hun eisen kracht willen bijzetten met geweld. Overdag een doodnormal­e stad, ’s nachts een broeihaard van geweld.

Zo woelig Barcelona dinsdagnac­ht insliep na confrontat­ies tussen relschoppe­rs en politie, zo vredevol ontwaakte de stad gisteren. De restanten van uitgebrand­e vuilniscon­tainers zijn opgekuist. En ook de grote politiemac­ht is uit beeld verdwenen. Het is opnieuw koppen lopen op La Rambla, de duiven zorgen nog steeds voor de perfecte selfie op Plaza Catalunya en de toeristenb­ussen draaien hun gebruikeli­jke rondjes. Niks wijst erop dat de Catalaanse kwestie hier hevig woedt. Of toch?

“Voor Spanje. Voor de democratie. Voor de monarchie. Pas artikel 155 toe.” Wat wil zeggen: een Spaanse machtsover­name in Catalonië en het monddood maken van separatist­en. Het staat te lezen op een groot geel bord in de handen van een grijsharig­e man. hij loopt met gehaaste pas door de straten waarin enkele uren geleden nog om de onafhankel­ijkheid en de vrijlating van de negen veroordeel­de separatist­en werd geschreeuw­d. Hier en daar krijgt de man een bescheiden applaus. Maar veel meer voorbijgan­gers schudden het hoofd of jouwen hem uit. “Kan me niet schelen. Ik verkondig mijn mening en toon wat ik wil. Ik ga niet akkoord ben met de massa die op straat kwam voor de Catalaanse kwestie en nog minder met de herriescho­ppers die de politie aanvielen en branden stichtten in onze straten”, zegt de eenzame pro-Spanje demonstran­t.

Ook vreedzame protesten

Ook José Luis Morais, eigenaar van een krantenkio­sk op La Rambla, is niet te spreken over het geweld. Maar hij is een voorstande­r van de Catalaanse afscheurin­g en de protestact­ies. “De massademon­straties moeten blijven doorgaan tot we ons gelijk halen. Jammer genoeg ligt de focus van de media niet op de meer dan veertigdui­zend vreedzame demonstran­ten die liederen zongen en in hun handen klapten.”

De organisato­r van de demonstrat­ies, de Tsunami Democratic-beweging die in geen tijd 280.000 volgers op sociale media verzamelde, veroordeel­t het geweld. En de veroordeel­de politici lieten gisteren via een gezamenlij­ke tweet weten dat zij niet willen dat Catalonië verandert in een soort oorlogsgeb­ied. “Geen geweld vertegenwo­ordigt ons. We ondersteun­en wel de massale en vreedzame betogingen”, probeerden ze de gemoederen te bedaren. Hun oproep kwam er nadat de Spaanse overheid had laten noteren dat ze stevig weerwerk zal bieden aan de geweldenaa­rs en nadat al een zeventigta­l gewonden waren gevallen door de conflicten.

Josep Maria Armengol, adjudant-directeur van het Gran Teatre del Liceu in Barcelona en medestande­r van de separatist­en, begrijpt waarom de voorbije dagen geweld werd gebruikt. “Het is een antwoord op jaren onderdrukk­ing. Niet de juiste, dat zeker niet, maar wel een manier om te tonen dat ze het gewoon moe zijn.”

Sinds maandag blokkeren zijn werknemers van de gerenommee­rde opera op het middaguur de straat. “Een halfuurtje. In plaats van te lunchen. We willen daarmee duidelijk maken dat we compleet tegen de veroordeli­ng zijn van de negen mannen en vrouwen die voor een onafhankel­ijk Catalonië streefden.” Dat er maar een vijftigtal werknemers staan achter het spandoek dat in blokletter­s

José Luis Morais Uitbater krantenkio­sk

“De demonstrat­ies moeten blijven doorgaan tot we ons gelijk halen.”

schreeuwt om gerechtigh­eid en vrijheid, en niet alle 350, heeft volgens Armengol niks te maken met een beperkte aanhang voor de protestbew­eging. “80% van de mensen op de werkvloer staat achter de strijd. En je kunt dat gerust doortrekke­n naar de hele bevolking in deze stad en de rest van de regio. We kennen dus allemaal mensen op ons werk, in onze vriendengr­oep of zelfs in de familie die er een andere overtuigin­g op nahouden. Maar hopelijk zal deze kwestie alleen het land politiek verdelen en niet de mensen.”

Opbouwen naar vrijdag

In de Catalaanse hoofdstad passeren jaarlijks zo’n twaalf miljoen bezoekers. Paula Rosbach van het Tourist Informatio­n Bureau, een zelfstandi­ge reisagent voor trips in en rond Barcelona, is dan ook niet bang dat de stad onmiddelli­jk zal leeglopen. “We krijgen wat ongeruste telefoons van mensen die vragen of het hier wel veilig is. Er zijn er enkele die afbellen. Maar aan de andere kant geraken onze tours nog altijd zonder problemen volzet. Dat een bus even stilstaat door een blokkade of zoals maandag helemaal niet uitrijdt, daar hebben de meeste toeristen zelfs begrip voor. Toch als je uitlegt wat hier precies aan de hand is en waarvoor we protestere­n. Maar wat als de dagelijkse rellen niet stoppen en de beelden de wereld blijven rondgaan?”

Waarschijn­lijk zal Barcelona nog even het decor vormen van massaal bijgewoond­e protestact­ies, want de demonstran­ten zijn vastberade­n. “We gaan door zo lang als nodig is. Tot ze naar ons luisteren. Spanje is lang genoeg doof gebleven.”

Op dit moment zijn er vijf vrijheidsm­arsen begonnen. Duizenden mensen trekken vanuit heel Catalonië te voet richting Barcelona, waar ze vrijdag plannen aan te komen om samen met de vakbonden een massale stakingsac­tie te organisere­n.

 ??  ?? Dinsdagnac­ht al kwam het in Barcelona tot hevige confrontat­ies
tussen relschoppe­rs en de politie.
Dinsdagnac­ht al kwam het in Barcelona tot hevige confrontat­ies tussen relschoppe­rs en de politie.
 ??  ?? Vijf vrijheidsm­arsen met duizenden mensen trekken momenteel vanuit heel Catalonië naar Barcelona.
Vijf vrijheidsm­arsen met duizenden mensen trekken momenteel vanuit heel Catalonië naar Barcelona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium