Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben bij Ketnet geëvolueer­d van meisje naar vrouw”

Charlotte Leysen neemt na meer dan acht jaar afscheid als wrapper

- TOM VETS

“Je kunt beter stoppen op een hoogtepunt. Ik had geen zin om de oma van Ketnet te worden.” Dat zegt de uit Schoten afkomstige Charlotte Leysen, die vrijdag afscheid neemt na acht jaar wrapper. “Wat de toekomst brengt is ook voor mij nog onduidelij­k.”

“Ik heb de voorbije acht jaar geen enkele dag het gevoel gehad dat ik moest gaan werken”, aldus Charlotte Leysen. Sinds april 2011 was Ketnet haar uitvalsbas­is. “Toch heb ik beslist om ermee te stoppen. Uit eigen beweging. Ik had het gevoel dat mijn verhaal ten einde liep. Alle mogelijke projecten kwamen bij de zender op mijn pad. Van liveshows tot musical. Ik word in december ook 32. Bij Ketnet ben ik geëvolueer­d van meisje naar vrouw. Het is tijd om aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Al heb ik nog geen idee wat de toekomst brengt.”

De Ketnet-periode wakkerde wel haar passie voor televisie aan. “Ik studeerde destijds musicalthe­ater. Ik wilde zingen, dansen en acteren. Dat besefte ik al toen ik als jong meisje meedeed in musicals van Studio 100. Televisie ligt een beetje in het verlengde van al die zaken. In een ideale wereld blijf ik actief in de sector. Toen ik bij Ketnet begon, was ik compleet onbekend met het medium televisie. Maar ik heb het nu zo onder de knie dat ik stiekem hoop dat er iets anders in dit wereldje mijn richting uitkomt.”

De samenwerki­ng met de VRT stopt na deze week. “Voorlopig of voorgoed? That’s the question. Ook voor mij.”

Verbreding

Een overstap naar televisie voor volwassene­n is niet zo evident. “Je draagt sowieso die stempel van Ketnet nog een poos mee. Kijk naar Jelle Cleymans, die nog jaren werd gelinkt aan Spring. Het zou logisch zijn als ze mij vragen om opnieuw televisie voor een jong publiek te maken, maar ik hoop wel dat ik op termijn kan verbreden.” Ooit waren er contacten met Vier voor Dancing With

The Stars. “Maar dat plan is in duigen gevallen toen ik flink ziek werd (Leysen was maanden buiten strijd nadat ze ziek werd tijdens een buitenland­se trip, red.).

Toen ben ik mezelf tegengekom­en. Ik besefte dat ik mijn job heel graag deed, maar zag ook in dat ik zo passioneel met mijn werk bezig was dat ik beter moest leren doseren.”

“Ik krijg vaak de opmerking of ik wel besef wat ik opgeef”, zegt Leysen. “Misschien besef ik dat inderdaad niet. De afgelopen dagen waren zo druk dat ik zelfs niet heb nagedacht wat ik vrijdag als laatste woorden wil zeggen. Ik vertrek meteen erna ook op reis. Twee maanden lang. Als ik terugkom is het al Kerstmis. Het zwarte gat, als dat er al zou zijn, wacht ten vroegste op 2 januari 2020 op mij. Dan is de hele agenda, die acht jaar volstond, helemaal leeg.”

Lachen tegen zenuwen

Bij haar aantreden verklaarde Charlotte geen ochtendmen­s te zijn. Toch presenteer­de ze Kingsize Live, het ochtendpro­gramma van de zender. “Klopt, maar ik vond het nooit erg om voor Ketnet vroeg op te staan. Als mijn leeftijdge­noten op zondag om 4u thuiskwame­n van een avondje uit, stond ik op om naar de VRT te trekken. Dat deed ik steeds met volle goesting. Wat is er leuker dan televisie te maken voor jonge kindjes die in hun pyjama met een bordje cornflakes op schoot naar je kijken?”

Leysen kreeg destijds een contract van een jaar. “Ik had geen enkele connectie met televisie. Mijn papa is psychiater, mijn broers werken als burgerlijk ingenieur en consultant. Ik werd meteen in het diepe gegooid. Dat was spannend, maar het was ook de beste leerschool. De eerste dagen stond ik met trillende lippen voor de camera. Ik weet nog dat Ilse Van Hoecke de opmerking gaf dat ik steeds begon te lachen als ik zenuwen had. Maar daarvan raakte ik snel verlost.”

En de opvolger is...

Aflossing van de wacht is in zicht. Nog drie jongeren maken kans op het vacante plekje van Charlotte. Via een wedstrijd bepaalt de jonge kijker wie de nieuwe wrapper zal worden. “Ik bespeur bij hen die heerlijke naïviteit. Ze zijn ongeremd, dynamisch en enthousias­t. Wie er ook wint, ik weet dat ze het goed gaan doen.”

Leysen is zo’n tien jaar ouder dan de toekomstig­e Ketnet-wrapper. “Ik zie al een generatiev­erschil. De laatste periode moest ik geregeld vloggen. Voor mij voelde dat onnatuurli­jk aan, terwijl die jonge mensen nooit iets anders hebben gekend. Ze zijn opgegroeid met de smartphone, terwijl ik er pas op mijn 24ste een had.”

“Werken bij Ketnet heeft mijn moedergevo­elens niet extra aangewakke­rd”, zegt Charlotte. “Ik was blij kinderen te ontmoeten in de tv-studio, maar even blij als ik ze een uur later weer bij hun ouders mocht afleveren (lacht).”

Charlotte Leysen Ex-wrapster

“Ik heb het medium televisie nu zo onder de knie dat ik stiekem hoop dat er iets anders in dit wereldje mijn richting uitkomt.”

Finale Wie Wordt Wrapper?, Ketnet, vrijdag, 18u

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium