Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Opgelucht maar champagne ga ik nu niet drinken”

Tom Meeuws (sp.a) niet vervolgd in fraudezaak

- SACHA VAN WIELE

Antwerps schepen Tom Meeuws (sp.a) is opgelucht dat het Openbaar Ministerie beslist om hem niet te vervolgen. Tijdens het onderzoek werden geen strafbare feiten vastgestel­d. “Maar het is ook niet zo dat ik nu champagne drink om het te vieren”, reageert hij. De openbare vervoermaa­tschappij De Lijn stapte op 7 februari 2018 naar het parket met klachten over hun voormalig directeur in Antwerpen Tom Meeuws. Hij zou in de fout zijn gegaan bij het opstellen van overheidso­pdrachten en het vrijmaken van geld voor de feestelijk­e opening van de tramkoker Reuzenpijp. “Na het gerechteli­jk onderzoek stelt het Openbaar Ministerie vast dat er geen aanwijzing­en zijn dat Meeuws strafbare feiten pleegde”, schrijft het Openbaar Ministerie.

Hoe blikt u nu terug op deze zaak?

Tom Meeuws: Ik wilde van De Lijn een klantgeric­hte organisati­e maken. En ja, ik ben daar redelijk voluntaris­tisch omgesprong­en met de regels van De Lijn. Daardoor moest ik afscheid nemen als directeur. Drie jaar later vond mijn toenmalige werkgever het nog nodig om naar het gerecht te stappen. Er werd mij van alles ten laste gelegd. De speurders zijn zeer grondig te werk gegaan. Ze hebben alles en iedereen onderzocht. De speurders stelden dan ook vast dat er geen enkele reden is om mij te vervolgen. Ik ben opgelucht, maar het is niet zo dat ik nu champagne drink om het te vieren.

U heeft nooit enige twijfel gehad over het verloop van dit onderzoek en de uitkomst?

Neen, want ik wist dat ik niets strafrecht­elijk fout had gedaan. Dat de speurders zo grondig aan de slag gingen, heeft mij ook gerustgest­eld. Er is wel spijt. Ik deed mijn job bij De Lijn zeer graag. Er zijn grote uitdaginge­n en vind het spijtig dat ik daar niet verder aan kon werken.

Blijft er niets hangen? Hoe kijkt u naar De Lijn-voorzitter Marc Descheemae­cker, die herhaalde dat de zaak zwaarwicht­ig was?

Er blijft niets hangen. Ik zit zo niet in elkaar. Ik ga niet natrappen. Voor mij is deze bladzijde omgedraaid. Mijn moeder weet dat ik zo ben. Ondertusse­n ben ik 50 jaar, dus dat gaat niet veranderen.

En tegenover Wouter Van Besien, die de samenwerki­ng in Samen opblies?

Het heeft echt geen zin om daarmee bezig te zijn. Dat slorpt allemaal te veel energie op. Wouter handelde op basis van de beschikbar­e informatie.

Tom Meeuws Schepen en ex-directeur De Lijn Antwerpen ‘‘Wouter handelde op basis van de beschikbar­e informatie. Ik heb geen rancune.’’

Ik heb geen rancune.

Werd heel dit dossier misbruikt om er politiek voordeel uit te halen in aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen?

Ik weet het echt niet. Het is misschien wel merkwaardi­g dat De Lijn drie jaar na mijn ontslag naar het gerecht is gestapt. Misschien ben ik naïef, maar ik weet echt niet of er een verband is. Ik hoop alleen dat iedereen er lessen uit trekt.

Hoe bedoelt u?

Als je bij een publieke figuur zulke beschuldig­ingen uit, dan blijft er altijd iets hangen bij de mensen. Ook aan mijn gezin heb ik veel moeten uitleggen. Dat heeft een impact. Impact waar ik me in eerste instantie zelf niet van bewust was. Mijn zoon kwam bijvoorbee­ld thuis van een reis op het moment dat er een huiszoekin­g was. Voor kinderen is dat moeilijker te plaatsen. Uiteindeli­jk heeft het van ons gezin een hechter team gemaakt.

Er loopt nu nog een klacht van u tegen De Lijn over het verbreken van de geheimhoud­ingsclausu­le.

Die loopt uiteraard nog. Het is aan de arbeidsrec­htbank om daar over te oordelen. Dat heeft trouwens niets te maken met het onderzoek naar mij, maar alles met een inbreuk van de werkgever tegenover een werknemer. Het is dus principiee­l, zeker voor een sociaaldem­ocraat.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Tom Meeuws: “Ik hoop alleen dat iedereen hier lessen uit trekt.”
FOTO KRIS VAN EXEL Tom Meeuws: “Ik hoop alleen dat iedereen hier lessen uit trekt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium