Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Politieke afrekening? Quatsch”

- (dh)

Is er een politieke afrekening geweest in de zaak tegen Tom Meeuws? “Quatsch’, reageert Marc Descheemae­cker (N-VA), voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn. Destijds zei Descheemae­cker dat het over ‘veel meer’ ging dan over het opknippen van facturen. “Maar natuurlijk, er was ook het overtreden van de wet op de overheidsa­anbestedin­gen”, zegt hij nu. “Dat kan een zaak zijn voor een strafonder­zoek. En nu blijkt dat de focus van het onderzoek niet op die feiten lag, maar op de omstandigh­eden, de motieven. Dat kun je afleiden uit het persberich­t van het parket.”

In dat persberich­t stelt het parket dat het onderzoek door de cel corruptie ‘in het bijzonder handelde over het opzettelij­k en onrechtmat­ig bevoordele­n van enkele Antwerpse ondernemin­gen in het kader van overheidso­pdrachten.’

Een anonieme bron zei gisteren dat Tom Meeuw al één of meer betalingen had gedaan aan De Roma nog voor er een contract was getekend met De Lijn. “Toen Meeuws zelf in interviews zei dat hij zich niet aan de wet had gehouden, hebben wij daar met De Lijn melding van gemaakt”, zegt Descheemae­cker. “Dat is een wettelijke verplichti­ng. Het parket heeft vervolgens op eigen initiatief een onderzoek ingesteld. Dat is alles.” De Standaard schrijft dat Descheemae­cker naar verluidt hardnekkig bleef doorgaan op de schuld van Meeuws in zijn verklaring­en. Meeuws zou onder meer De Roma hebben willen behoeden voor een faillissem­ent. “Ook dat is onzin. Voor mij had het gedaan mogen zijn toen we uit mekaar zijn gegaan in 2015.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium