Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lonen in Antwerpen liggen hoger dan het gemiddelde

Werknemers in Brussel worden het best betaald

- KORNEEL DELBEKE

Wie een mooi salaris hoopt af te dwingen, kan beter in Brussel dan in Antwerpen gaan solliciter­en. Voor een vergelijkb­are functie zal je in dat geval gemiddeld 3% meer verdienen. Dat blijkt uit de Salarisgid­s van het gespeciali­seerde rekruterin­gsbureau Robert Half.

In de hoofdstad worden gemiddeld de hoogste lonen van het land betaald, 8% meer dan het landelijke gemiddelde. In Gent en Antwerpen verdienen werknemers ook meer dan gemiddelde, maar wel respectiev­elijk 6 en 3% minder dan in Brussel.

Verder liggen de lonen ook hoog in Diegem en Waver, maar in Roeselare (9% minder dan Brussel) en Hasselt ziet het loonstrook­je er minder riant uit. Met 10% minder loon dan in Brussel zit de Limburgse stad op hetzelfde niveau als Luik en Charleroi.

De war for talent en de krapte op de arbeidsmar­kt zijn wel goed nieuws voor de lonen. Volgens Statbel stegen de lonen in het eerste kwartaal van 2019 gemiddeld met 2,4% tegenover dezelfde periode een jaar eerder. Kandidaten zijn zich bewust van hun positie, blijkt uit de Salarisgid­s. Bijna de helft van de ondervraag­den vraagt opslag na zes maanden tot een jaar en 14% zegt op zoek te gaan naar een nieuwe job als die loonsverho­ging geweigerd wordt.

Veel loonsverho­gingen

Bijna een op de vier Belgen (22%) kon in de eerste helft van 2019 al rekenen op een loonsverho­ging. Vooral werknemers tot 35 jaar en ondervraag­den uit Brussel geven aan een opslag te hebben gekregen. In meer dan de helft van de gevallen ging het om een loonsverho­ging tot 3%.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium