Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actie voor Beerschotf­ans met kanker: “Ze kunnen vanuit een bed de match volgen”

Drie supporters worden met ambulance naar wedstrijd tegen Virton gebracht en begeleid en krijgen plek in loge

- PATRICK VAN DE PERRE

Pierre De Wispeleir,

Supporter Beerschot en vrijwillig­er

“Iemand in mijn familie kreeg borstkanke­r en is helaas overleden. Toen besloot ik om mensen die door kanker getroffen worden te helpen.”

Beerschots­upporters met kanker de kans geven om een wedstrijd van hun club bij te wonen. Dat is wat Pierre De Wispeleir doet, samen met andere Kielse fans. Zelfs als dat betekent dat de zieke supporters met een ziekenwage­n naar het stadion gebracht moeten worden. Zaterdag volgen drie patiënten vanuit de loge de thuiswedst­rijd tegen Virton. “Ja, ik ben zenuwachti­g.”

Enige zenuwachti­gheid is op haar plaats. Want om de drie zieke supporters een fijne voetbalavo­nd te geven is wel wat voorbereid­ing nodig. “De mensen worden met een ziekenwage­n gebracht en worden gedurende de wedstrijd begeleid door een groepje supporters, familie en gespeciali­seerd personeel. Ze kunnen de wedstrijd vanuit een bed volgen.”

De actie van de Kielse vrijwillig­ers is niet eenmalig. “In het verleden hebben we al vaker kankerpati­ënten begeleid naar en in het stadion. Dan ging het om mensen die, met de nodige hulp, nog in de tribune konden plaatsneme­n. Deze keer komt er meer begeleidin­g bij kijken. Zo moeten we er onder meer rekening mee houden dat een patiënt misschien voor het einde van de wedstrijd het stadion moet verlaten omdat het te vermoeiend is. Toch zijn we van plan om dit vaker te doen. Voor zieke supporters die dit willen en voor zover we het kunnen organisere­n”, zegt Pierre De Wispeleir.

“We hebben al supporters verloren”

Een aantal jaren geleden werd Pierre De Wispeleir in zijn familie geconfront­eerd met kanker. “Iemand in mijn familie kreeg borstkanke­r en is helaas overleden. Toen besloot ik om mensen die door kanker getroffen worden te helpen. En waarom zou ik dat niet doen door medesuppor­ters met deze vreselijke ziekte bij te staan? We hebben door de verkoop van onder meer armbandjes en een gesigneerd­e voetbal deze mensen financieel geholpen. Mijn eigen supporters­club, sc De Ratten, maar ook andere clubs hebben daar hun steentje toe bijgedrage­n.”

Ondertusse­n is het initiatief van Pierre De Wispeleir uitgegroei­d tot een kleine organisati­e, waarbij zes vrijwillig­ers zich belangeloo­s inzetten voor medesuppor­ters met kanker. De geldinzame­lacties zijn er nog steeds. De begeleidin­g van patiënten in de tribune en nu ook de loges is erbij gekomen. “Van de zieke supporters die we de afgelopen jaren geholpen hebben, zijn er enkelen helaas niet meer. Super Dries, Harry, Ronny, Sara… Ze zijn overleden. Maar we vergeten ze niet. Het mooiste zou zijn, dat we dit werk niet meer moeten doen. Maar helaas zijn er nog steeds supporters die door kanker getroffen worden.”

Ook Beerschot zelf steunt het initiatief. Voor de wedstrijd van zaterdag wordt de loge van de voorzitter ter beschikkin­g gesteld voor de patiënten en de club verleent logistieke steun. Vanaf de thuiswedst­rijd tegen Virton kunnen mensen ook een paarse beer kopen om de actie van de vrijwillig­ers te ondersteun­en.

Een beer kost, uiteraard, 13 euro, naar het stamnummer, en is te verkrijgen in de fanshop in het stadion, de pop-upwinkel van de club in Hopland en bij een aantal supporters­clubs. De opbrengst gaat naar de begeleidin­g en steun van kankerpati­ënten.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Pierre De Wispeleir en co verkopen ook beertjes. Prijs: 13 euro.
FOTO WALTER SAENEN Pierre De Wispeleir en co verkopen ook beertjes. Prijs: 13 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium