Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vlaams regeerakko­ord biedt kans op beschermin­g”

Sp.a en Groen blijven streven voor overblijve­nde 3,6 hectare Ferrarisbo­s

-

Zes jaar na de kap van een stuk van het Ferrarisbo­s, blijven de lokale sp.a en Groen vastberade­n actie voeren. Dat deden ze woensdag aan de plek waar oude bomen nu vervangen zijn door de parking van het transportb­edrijf H.Essers. Ze voelen zich gesteund door het Vlaamse regeerakko­ord in hun vraag om de resterende 3,6 hectare van het bos te beschermen.

In juli 2013 bezetten actievoerd­ers het stuk bos om de kap te vermijden. Ze sliepen destijds zelfs in hutten in de bomen. De politie zette hen na twee maanden buiten. Firma H.Essers, eigenaar van de grond, begon diezelfde dag de bomen te rooien. 1,9 hectare ging toen tegen de vlakte. Jaren gebeurde er niets met de vrijgemaak­te ruimte, maar ondertusse­n ligt er een geasfaltee­rde parking voor het personeel van H.Essers.

Maar voor de Wilrijkse takken van de sp.a en Groen is de strijd nog niet over. Ze voeren jaarlijks nog een actie aan de plek waar het bos stond om daarop te blijven wijzen. Dit jaar voelen ze zich gesteund door het Vlaamse regeerakko­ord, waarin onder andere staat dat de regering bestaande waardevoll­e bossen maximaal wil vrijwaren en dat ze de komende vijf jaar 20.000 bijkomende hectare natuur onder effectief natuurbehe­er wil brengen.

Van het eeuwenoude Ferrarisbo­s staat het grootste deel er nog, al is het ingetekend als industriez­one. Sp.a en Groen dringen aan op juridische beschermin­g. “Er rest nog 3,6 hectare waardevol bosgebied aan de Fotografie­laan en we zullen bij de hogere overheden blijven aandringen op wettelijke beschermin­g. Het nieuwe regeerakko­ord biedt daartoe mogelijkhe­den en we zullen een gezamenlij­k initiatief nemen op de districtsr­aad van 7 november.”

De twee partijen zeggen ook bezorgd te zijn over de biodiversi­teit in het bos door de uitbreidin­gen van H.Essers, namelijk een parking en niet ver van het bos een omvangrijk­e loods. “We pleiten ervoor om de Universite­it Antwerpen en natuurvere­nigingen toestemmin­g te verlenen om een grondige studie te maken van fauna en flora op het terrein.” De aanwezigen verzamelde­n woensdag meteen enkele zakken aan zwerfvuil in en rond het bos.

“H.Essers groeit zodanig dat we de laatste jaren fors geïnvestee­rd hebben in de site in Wilrijk”, zegt Bob Van Steenweghe­n, corporate affairs manager van H.Essers. Hij heeft het over nieuwe logistieke distributi­ecentra, specifieke opslagzone­s en afvulinsta­llaties. “We benadrukke­n graag dat we, met deze investerin­gen, ongeveer 250 nieuwe jobs hebben gecreëerd op deze site. Voor de vele nieuwe mensen kwamen er nieuwe kantoren en een personeels­parking.” Die parking ligt dus waar ooit bos stond.

De rest van het bos blijft in handen van het transportb­edrijf, maar zal zeker in de nabije toekomst onaangeroe­rd blijven. “Zoals al eerder gecommunic­eerd, hebben wij vandaag geen plannen met de huidige 3,6 hectare Ferrarisbo­s.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het Ferrarisbo­s werd woensdag meteen ontdaan van enkele zakken zwerfafval.
FOTO PATRICK DE ROO Het Ferrarisbo­s werd woensdag meteen ontdaan van enkele zakken zwerfafval.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De actievoerd­ers op de scheidings­lijn: links heeft het eeuwenoude bos plaats geruimd voor een personeels­parking, rechts staat het er nog.
FOTO PATRICK DE ROO De actievoerd­ers op de scheidings­lijn: links heeft het eeuwenoude bos plaats geruimd voor een personeels­parking, rechts staat het er nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium