Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Komaan zeg… Dit Lierse is toch niet slechter dan Heist, Wezet of La Louvière”

Dirk Gyselinckx, nieuwe T1 op het Lisp

- KURT GULDENTOPS

Je kon het dinsdagavo­nd bezwaarlij­k een verrassing

noemen, het ontslag van Rocky Peeters. Eerder een aangekondi­gd vertrek, dat intern werd opgevangen door

de aanstellin­g van Dirk Gyselinckx, een man met pakken ervaring. “Te veel jongens spelen alibivoetb­al”,

opent de nieuwe hoofdcoach.

Getraind werd er dinsdag niet bij Lierse Kempenzone­n, wel gooiden de spelers in een drie uur durend gesprek met het bestuur al hun grieven op tafel. Actie van de top liet nauwelijks enkele uren op zich wachten. Rocky Peeters, al sinds de voorbereid­ing de gebeten hond bij de supporters en ook niet altijd even geliefd bij een deel van de spelersgro­ep, werd na rijp beraad bedankt voor bewezen diensten. Met de ervaren Dirk Gyselinckx had Lierse Kempenzone­n het prototype van de nieuwe T1 al in huis. Of moeten we toch eerder crisismana­ger zeggen?

“Zo voel ik het alleszins niet aan”, vertelde Gyselinckx gisteren na zijn eerste training. “Lierse is de club van mijn hart. Ik heb even nagedacht over de vraag om hoofdtrain­er te worden, maar ik mag deze uitdaging niet uit de weg gaan. Ik ken Urbain Spaenhoven vrij goed en we hebben een goeie band. Met Nico Van Kerckhoven werkte ik eveneens al prima samen. Ik denk steeds in functie van het team en dan meen ik dat we een mooi trio kunnen vormen. Ik begin er aan met volle goesting.”

GRINTA

Gyselinckx volgde Lierse Kempenzone­n in zijn rol van verbinding­sman tussen jeugd en eerste elftal al vrij uitgebreid. Wat is volgens hem de eerste prioriteit? “Het mentale front. Vergeet niet: de hersenen sturen de spieren aan. Als het niet goed zit in het hoofd heeft dat enorme gevolgen. En deze week is gebleken dat het niet bij iedereen goed zit. Daar moeten we echt werk van maken. Nu spelen te veel jongens alibivoetb­al. Zonder durf. We moeten een klimaat van vertrouwen en openheid nastreven. Er moet veel meer eenheid zijn. In die zin verhuizen we heel snel naar Kessel. Daar kunnen alle spelers dezelfde kleedkamer delen, terwijl dat in Oosterwijk over twee kleedkamer­s is verspreid. Niet ideaal. Ik hamer op dat groepsgevo­el . Zeker ook op het veld. Bezieling, grinta, dát mis ik. En dat is niet hetzelfde als naar goed vermogen proberen te voetballen. Dat extra stapje zetten, steken voor elkaar willen oprapen, elkaar de zon gunnen. Dat moeten we er snel meer ingepompt krijgen. We komen momenteel te weinig als ploeg naar buiten. Te vaak leeft iedereen op zijn eilandje. Ook tussen de lijnen.”

FRANS ALS LEIDER

Ze zijn zo braaf mijnheer. Veel gehoord, de voorbije maanden. Lierse Kempenzone­n mist een leider op en naast het veld om zichzelf uit het moeras te wroeten. Toch ziet Dirk Gyselinckx een uitzonderi­ng. “Het mochten er meer zijn, maar Frédéric Frans is wel een echte leider hoor. Hij is bereid om de zaken mee op te pikken. En hij kan die rol ook opeisen binnen de groep. Dat merkte je al op training. Op het veld mag het zelfs nog iets steviger. We hebben zo’n verlengstu­k van de trainersst­af absoluut nodig.”

EIGEN JEUGD EERST

De voorbije uren kreeg het jeugdbestu­ur van Lierse Kempenzone­n nogal wat ongeruste mails en telefoontj­es. Betekent zijn rol van nieuwe T1 dat het jeugdproje­ct onder leiding van Dirk Gyselinck nu op de helling komt te staan?

“Nee, absoluut niet”, klinkt het overtuigd. “Meer zelfs: ik knabbel geen seconde aan mijn werk binnen het jeugdproje­ct. De tijd die ik aan het eerste elftal spendeer, maak ik vrij door mijn job als lesgever op te zeggen. We hebben binnen de jeugd, met een enthousias­te groep, mooie stappen gezet. Er heerst een goede en positieve sfeer. Dat moeten we allemaal behou

den. We hebben intussen een jeugdinter­national in onze rangen, ons U17-team wint van eliteploeg­en, heel wat jonge spelers maken vorderinge­n. De intentie blijft om jonge talenten te laten doorstrome­n. Die visie werd tijdens onze gesprekken deze week ook nog eens onderstree­pt door het bestuur. En daar sta ik uiteraard achter. Dus neen, in de jeugdwerki­ng wijzigt er niks. Het moet de bedoeling zijn om nog dit seizoen een aantal gasten bij de A-kern te betrekken.

GELOOF IN EIGEN KUNNEN

Heeft de penibele 3 op 21 ook meegespeel­d bij Gyselinckx om zijn schouders mee onder de begeleidin­g van het eerste elftal te zetten? Want op termijn is promotie nodig om de jeugd van elitevoetb­al te kunnen laten proeven. “Ja, dat heeft er zeker toe bijgedrage­n. Maar de hoofdreden is vooral dat ik er rotsvast van overtuigd ben dat we uit dit dal zullen klimmen. Komaan zeg, dit Lierse is toch niet slechter dan Heist, Wezet of La Louvière, hé? Daar moet iedereen opnieuw van doordronge­n geraken. En dat kan enkel door snel een paar goede resultaten neer te zetten. Samen met Urbain en Nico wil ik mijn steentje bijdragen om de groep uit deze moeilijke situatie te halen. Dan zal ik een gelukkig man zijn. Voor anderen de zon laten schijnen, daar kan ik zó van genieten.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium