Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Driepunter­s nekken ons”

Giants verliest met zieke Rupnik voor 9.000 toeschouwe­rs

- Van onze medewerker in Burgos Patrick Ceulemans

Telenet Giants Antwerp opende de groepsfase van de Champions League met een nederlaag in het Spaanse Burgos. “Vooral in de tweede helft grepen ze ons naar de keel.”

Wat had Telenet Giants Antwerp uitzicht om net als vorig jaar de Champions League - toen in het Litouwse Lietkabeli­s - te openen met een stuntzege. “We speelden dertig minuten sterk, maar bleven met lege handen achter. We wisten dat Burgos een shooting team is. Met driepunter­s in de tweede helft grepen ze ons bij de keel”, zei kapitein Dave Dudzinski.

Giants, met Vic Sanders op de guardposit­ie, opende tegen de co-leider van de Spaanse ACB - in het met 9.000 toeschouwe­rs gevulde Rebollon Multiusos Coliseum - met een heerlijk eerste kwart. “Dat bracht ons door Vincent Kesteloot, Dave Dudzinski, Owen Klassen en Hans Vanwijn naar een 44-51-bonus halfweg. Ook de start van het derde kwart was nog goed en bij 46-57 hadden we de partij onder controle”, zei coach Christophe Beghin.

De Sloveense guard Luka Rupnik, die jaren in Spanje actief was en erg uitkeek naar deze partij, kreeg te maken met buikgriep en speelde maar op halve kracht. In het tweede kwart was hij blijkbaar uitgeziekt en nam hij zijn team op sleeptouw met assists en driepunter­s. “Maar die bonus wisten we dus niet vast te houden. Goran Huskic en Earl Clark deden ons pijn en kregen steun van Vitor Benite en Ferran Bassas. Ze vonden met een snelle tussenspur­t aansluitin­g”, zei Dudzinski.

De Spanjaarde­n diepten die kloof met verschille­nde driepunter­s collectief verder uit en hadden na een 23-4-tussenspur­t een 67-62-bonus op zak. “We hadden nog kansen, bleven aandringen, maar moesten in het slot de rol lossen. Defensief was het minder en we misten ook vele vrijworpen (8 op 17, red.),” voegde Beghin er nog aan toe. In een helse sfeer drukten de Spanjaarde­n nog door naar 90-76-eindcijfer­s.

Aangepast reglement

In de eerste drie jaren van de Champions League werden de nummers vijf en zes van elke poule opgevist in de FIBA Europe Cup. Omdat enkele ploegen (onder meer Straatsbur­g en Dijon) vorig seizoen forfait gaven voor dat scenario, wijzigde de organisati­e dit reglement. Enkel de top vier van de Champions League gaat Europees verder, de laatste vier van elke groep zijn begin februari uitgeschak­eld. “Vooral voor de Belgische ploegen, die wel interesse hebben in dat opvangnet, is dat een streep door de rekening, Gelukkig zijn we wel zeker van veertien Europese wedstrijde­n in de groepsfase,” aldus Beghin. Vandaag keert de bekerwinna­ar en vicekampio­en terug naar België en start meteen de voorbereid­ing van de achtste finales van de Beker van België bij derdeklass­er Kontich Wolves. BURGOS: Tokoto 0, Clark 15, Fitipaldo 14, Benite 14, Barrera 2, Vega 2, Salvo 3, McFadden 4, Bassas 8, Huskic 19, Lima 9 TELENET GIANTS ANTWERP: Klassen 11, Vanwijn 7, Sanders 7, Bleijenber­gh 3, Rogiers 2, Kesteloot 16, Dudzinski 8, Faye 5, Donkor,7 Rupnik 10 KWARTS: 21-21, 23-30, 25-15, 21-10

 ?? FOTO BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE ?? Sanders gaat voor een korf.
FOTO BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Sanders gaat voor een korf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium