Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit eerder zo veel klachten over stiptheid, en net nu wil De Lijn tickets duurder maken

Zorg eerst voor een goede service”

-

De Vlaamse vervoermaa­tschappij De Lijn speelt met het idee om haar tickets tijdens de spitsuren duurder te maken en tijdens de daluren goedkoper. Het plan wordt niet meteen op applaus onthaald, zeker niet omdat het aantal klachten over de stiptheid piekt als nooit tevoren.

Het idee van een variabele prijssetti­ng om het probleem van overvolle bussen en trams tijdens de spits op te lossen, komt er op een moment dat het nieuws bekend raakt dat tussen januari en september 2019 reizigers 16.251 klachten hebben ingediend over de gebrekkige stiptheid bij De Lijn. Na negen maanden zijn dat er al meer dan de 14.000 klachten vorig jaar.

De nieuwe regering is met een investerin­g van 10 miljoen extra voor de exploitati­e van De Lijn, die al sinds 2009 onafgebrok­en moet besparen, bijzonder karig. Duurdere tickets tijdens de spits zouden de reizigers moeten verleiden om in de daluren de bus of de tram te nemen. De prijsverho­ging zou wel alleen op de tickets betrekking hebben, de prijzen van de abonnement­en blijven dezelfde.

De Lijn benadrukt dat het om een denkpiste gaat. “Het is nog veel te vroeg om hierover uitspraken te doen. We zijn nog allerlei scenario’s aan het bekijken en moeten over de tarieven sowieso nog met de raad van bestuur en de nieuwe minister praten”, zegt Inge Debruyne, woordvoers­ter van De Lijn.

Uniforme tarieven

Een kleine rondvraag leert ons dat variabele tarieven niet meteen als een goed plan worden ervaren. Reizigersv­ereniging TreinTramB­us vindt het moment om de tarieven te verhogen “bijzonder slecht gekozen”. “Gezien de lamentabel­e service van De Lijn, die de voorbije weken vooral in het nieuws is geweest omdat ze lijnen afschaft, is het nu niet opportuun om de reiziger te confronter­en met een prijsverho­ging”, zegt Peter Thoelen van TreinTramB­us. “Zorg eerst voor een goede dienstverl­ening voor je je prijzen differenti­eert. TreinTramB­us pleit overigens voor meer uniforme tarieven, waarbij je met eenzelfde ticket zowel de bus als de tram kunt nemen, eventueel ook nog gekoppeld aan deelsystem­en voor fiets en auto. Als je mensen wilt overtuigen voor het openbaar vervoer te kiezen, mag je het niet te ingewikkel­d maken.”

Herman Welter, onze deskundige openbaar vervoer, keurt het idee van een prijsverho­ging niet meteen af, maar hamert ook op de noodzaak van een betere dienstverl­ening. “Hoe kun je je tarieven verhogen als je product niet goed is?”, zegt hij. “Zorg er eerst voor dat je reizigers vlot van punt a naar punt b kunnen. Zelfs in de daluren staan de bussen in de file. Wil je de mensen uit hun auto krijgen, en dat is toch de bedoeling, dan moet je eerst je product aantrekkel­ijker maken. Verbeter de gemiddelde snelheid en de stiptheid over het hele traject. Prioriteit is te zorgen voor een betere doorstromi­ng met bijvoorbee­ld eigen busbanen en voorrang voor het openbaar vervoer aan de kruispunte­n.”

Kilometerh­effing

Mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers is deels positief. “Het lijkt me logisch dat je je prijzen differenti­eert als je een capaciteit­sprobleem hebt. Dat gebeurt al veel langer in de luchtvaart. Ik merk wel dat een gevarieerd­e prijssetti­ng blijkbaar geen taboe is voor het openbaar vervoer, maar wel voor het autoverkee­r, dat met een veel groter capaciteit­sprobleem kampt. Meer nog, in plaats van een kilometerh­effing in te voeren, wil de nieuwe Vlaamse regering voor het autoverkee­r net in meer capaciteit voorzien. Behalve Oosterweel en de Brusselse ring staat er nog een tiental nieuwe infrastruc­tuurprojec­ten op stapel. Als we tegen 2030 een modal shift van 50% willen realiseren, zal een capaciteit­sverhoging bij het openbaar vervoer nochtans nodig zijn. Het openbaar vervoer moet dus niet worden afgebouwd zoals nu gebeurt, maar verder worden uitgebouwd.”

Volgens Thierry Van Elslander, transporte­conoom aan de Universite­it Antwerpen, is prijsdiffe­rentiatie een logisch economisch principe: als er veel vraag is, betaal je meer; als er weinig vraag is, minder. Niettemin benadrukt hij de noodzaak van een breed mobiliteit­skader waarbij de federale en de Vlaamse overheid dezelfde visie nastreven.

“Als we het fileleed willen oplossen, zullen de verschille­nde overheden moeten samenwerke­n in plaats van elkaar tegenwerke­n vanwege eigen politiek gewin. Op dit moment is er geen visie. Zolang het systeem van de salariswag­ens bijvoorbee­ld in stand wordt gehouden, zullen we mensen moeilijk kunnen verleiden het openbaar vervoer te nemen. Daarom is het noodzakeli­jk een mobiliteit­skader te creëren waarin alle vervoermod­i gelijk worden behandeld. Zorg dat je openbaar vervoer goed is, stipt en met voldoende frequentie. Waarom zouden mensen meer moeten betalen als er voortduren­d bussen worden afgeschaft? Studies tonen bovendien aan dat de prijsgevoe­ligheid bij gebruikers van het openbaar vervoer heel hoog ligt. Verhoog je je prijs met 5% dan krijg je een grote verschuivi­ng naar het autoverkee­r.”

Herman Welter Specialist openbaar vervoer “Hoe kun je je tarieven verhogen als je product niet goed is?”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Mensen wachten op een bus die maar niet komt. “De lijn moet er eerst voor zorgen dat haar product goed is, alvorens de ticketprij­zen te verhogen.”
FOTO RR Mensen wachten op een bus die maar niet komt. “De lijn moet er eerst voor zorgen dat haar product goed is, alvorens de ticketprij­zen te verhogen.”
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium