Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad haalt klimaatdoe­lstelling:

25,2% minder CO2-uitstoot

- SACHA VAN WIELE

De stad Antwerpen haalt de doelstelli­ng om in 2020 de uitstoot van koolstofdi­oxide of CO2 te vermindere­n met 20%. Eigenlijk doet de stad het beter, want in 2018 was die reductie al 25,2%.

CO2 ontstaat bij de verbrandin­g van olie en aardgas. Het gas draagt bij tot de opwarming van de aarde, en wordt daarom ook omschreven als broeikasga­s. De belangrijk­ste bronnen van CO2 zijn de industrie (26%), verkeer (24%), energiepro­ductie (22%) en huishouden­s (16%).

De stad Antwerpen onderteken­de in 2009 het burgemeest­ersconvena­nt waarmee de stad zich engageerde om tegen 2020 minstens 20% CO2-reductie te halen. Dit was een Europese doelstelli­ng. In 2005 kwam 3,5 miljoen ton broeikasga­ssen in de lucht. Dat zakte in 2016 al naar 2,6 miljoen ton.

“In 2018 bleken we aan een CO2-reductie van 25,2% te zitten”, zegt Tom Meeuws (sp.a), Antwerps schepen van Leefmilieu. “De stad doet dus méér. Dit is de verdienste van de voorgaande besturen en we gaan op dit elan verder voor het behalen van onze verdere ambities.”

Antwerpen doet het beter dan Vlaanderen. Volgens Vlaams klimaatmin­ister Zuhal Demir (N-VA) zal Vlaanderen de doelstelli­ng niet halen. De CO2-uitstoot moet tegen 2020 in Vlaanderen met 15,7% dalen tegenover 2005. Uit de laatste prognoses wordt tegen volgend jaar een daling van 6% verwacht.

Om ook de doelstelli­ng van 2030 te halen in Antwerpen, dreigt een moeilijker­e klus te zijn. Dan moet er een halvering zijn van de CO2-uitstoot. Nu werd de grootste winst gehaald met relatief eenvoudige ingrepen. Het laaghangen­d fruit is geplukt.

“Daarom werken we aan ons klimaatpla­n 2030”, zegt Meeuws. “Dit plan wordt momenteel geschreven door diverse partners mee te betrekken in een participat­ief proces. Ook onze strategisc­he doelstelli­ngen en beleid zullen steeds aan die klimaatdoe­lstelling worden getoetst.”

Bouwcode

De bouwcode van de stad Antwerpen wordt ook geactualis­eerd. Dat kan gaan om extra verplichti­ngen rond het uitrusten van gebouwen om beter te kunnen omgaan met het wijzigende klimaat. Meeuws onderstree­pt dat ook de parkeernor­m in de bouwcode opnieuw wordt bekeken. Volgens enkele partijen in Antwerpen ligt die parkeernor­m nu te hoog met als gevolg dat hij wagens aantrekt en bijdraagt tot de uitdroging van de ondergrond. Ook de partij van

Meeuws vindt dit.

“Het klimaatpla­n dient te focussen op collectiev­e en structurel­e oplossinge­n”, zegt Meeuws. “Het warmtenet, waarbij we restwarmte van de industrie gebruiken om woningen te verwarmen, is één van de belangrijk­ste collectiev­e ingrepen in het reduceren van koolstofdi­oxide. Zo koppelen we duizenden Antwerpse gezinnen los van aardgas in onder meer de woontorens van Woonhaven op Linkeroeve­r, Kiel en Luchtbal.” Tegen begin 2020 wordt het klimaatpla­n voorgelegd aan in de gemeentera­ad. “Tegen 2050 willen we klimaatneu­traal zijn”, zegt

Meeuws.

 ?? FOTO RR ?? De site van Total in de Antwerpse haven. De industrie is voor 26% verantwoor­delijk voor de uitstoot van koolstofdi­oxide.
FOTO RR De site van Total in de Antwerpse haven. De industrie is voor 26% verantwoor­delijk voor de uitstoot van koolstofdi­oxide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium