Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe dan ook een dieptepunt

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Hoera, we hebben een Brexit-deal! EU commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson wisten gisteren met hun opluchting en vreugde geen blijf. Nu gewoon het akkoord nog even door het Britse Lagerhuis loodsen en we kunnen die Brexit eindelijk uit ons hoofd zetten en ons bezighoude­n met de zaken die de Britten en de Europeanen echt beroeren. Dat was de hoera-sfeer die gisterenmo­rgen heerste nadat de eerste tweets over een akkoord wereldwijd op de smartphone­s waren verschenen en de twee gelukkige ‘winnaars’ op het podium waren geklommen. Al gauw volgde de ontnuchter­ing. Er is helemaal nog geen Brexit-deal. En als hij er zou zijn, is er nog altijd weinig reden tot feesten.

Boris Johnson heeft een deal op zak die erg lijkt op die van zijn voorganger Theresa May. En die werd tot drie keer toe door het Britse parlement afgewezen. De kans bestaat nog altijd dat Johnson hetzelfde overkomt. Weinig Britse parlements­leden hebben zich tot nu toe positief uitgelaten over het akkoord. Johnson heeft nog tot zaterdag de tijd om aanhangers bij elkaar te zoeken in de verschille­nde verdeelde partijen. Als dat niet lukt, begint dan het hele circus van indienen en afwijzen gewoon opnieuw? Krijgen we verkiezing­en? Of stevenen we dan af op een harde Brexit op 31 oktober? Wat de EU betreft wel, het geduld van Juncker en de anderen is op. Wat Johnson betreft ook, maar het Britse parlement heeft wel een wet gestemd waardoor de premier kan worden verplicht om opnieuw uitstel te vragen. Hoe moet dat dan weer? Wilt u het na drie jaar palaveren eigenlijk nog weten?

Maar stel dat de deal in het parlement wordt goedgekeur­d, dan kan de vertrekpro­cedure voor de Britten worden gestart. Positief daaraan is dat er dan eindelijk duidelijkh­eid is. Voor veel bedrijfsle­iders aan beide zijden van het Kanaal is dat het belangrijk­ste. De onzekerhei­d over de Brexit heeft veel bedrijven al miljoenen gekost en de beurzen al diep in het rood doen gaan. De Europese economie heeft al enorm veel schade geleden. “Zelfs in de gunstigste Brexit-scenario’s is de impact negatief voor Vlaanderen”, zegt Hans Maertens van Voka. Hij spreekt over een verlies voor de Vlaamse bedrijven van 1,8 miljard aan toegevoegd­e waarde en 6.500 jobs die in gevaar zijn. Je wilt er niet aan denken wat de gevolgen van een harde uitstap zouden zijn. Het is dan ook een regelrecht­e schande dat die optie na drie jaar onderhande­len nog altijd bestaat.

Maar zelfs als we de deadline van 31 oktober halen, en dit bejubelde akkoord wordt uitgevoerd, blijft die hele Brexit een dieptepunt in de politieke geschieden­is van de Europese Unie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium