Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het akkoord in drie punten

-

Noord-Ierland blijft voor het goederenve­rkeer in de Europese binnenmark­t

met haar regels. Goederen die vanuit Groot-Brittannië Noord-Ierland binnenkome­n, worden bij binnenkoms­t in de Noord-Ierse havens gecontrole­erd. Er komen geen controles aan de landsgrenz­en tussen Ierland en Noord-Ierland, maar dus wel de door de unionisten afgewezen ‘grens door de Ierse Zee’.

Noord-Ierland is en blijft deel van de Britse douane-unie.

Daardoor zit het straks ook in de nieuwe handelsakk­oorden die het VK wil sluiten. Maar tegelijk blijft het een toegangspu­nt tot de EU. Voor goederen die mogelijk naar Europa gaan, gelden de EUtarieven. Voor goederen die in Noord-Ierland blijven, gelden die niet. In de praktijk betekent dat dat alle goederen gecontrole­erd moeten worden. Er komt ook een speciale regeling voor de btw, een van de laatste juridische struikelbl­okken. In Noord-Ierland zouden de btw-tarieven meer op die van Ierland gericht zijn, al is ook dat voor de unionisten een brug te ver.

Stormont, het Noord-Ierse parlement, mag na vier jaar stemmen over de regeling.

Dat zou gebeuren met een gewone meerderhei­d. Daardoor kan de DUP het akkoord niet eenzijdig opzeggen, meteen een van de redenen waarom ze het al afwezen. De partij vindt de stemming strijdig met het Goede Vrijdagakk­oord waarin vastgelegd werd dat de twee NoordIerse gemeenscha­ppen, nationalis­ten en unionisten, een vetorecht hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium