Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Havens Antwerpen en Zeebrugge wachten nagelbijte­nd af

4.000 vrachtwage­ns per dag vanuit Zeebrugge: moeten zij binnenkort langs douaniers passeren?

-

De havens van Antwerpen en – vooral – Zeebrugge wachten nagelbijte­nd de stemming over het Brexit-akkoord in het Britse parlement af. In Zeebrugge vertrekken elke dag vierduizen­d vrachtwage­ns naar Engeland.

Het is heel simpel. Als er geen akkoord komt, dan moeten die vierduizen­d vrachtwage­ns vanaf 1 november van de ene dag op de andere langs douaniers passeren en moeten tarieven worden geheven op de ladingen, omdat Groot-Brittannië dan ‘een derde land’ wordt en geen lid meer is van de vrijhandel­szone die de Europese Unie vormt. Als het Britse Lagerhuis zaterdag het akkoord goedkeurt, dan vertrekt Groot-Brittannië nog altijd uit de Europese Unie, maar met een overgangsp­eriode tot minstens eind 2020 waarin er niets verandert. “Dat geeft tijd om voorbereid­ingen te treffen”, luidt het aan de kust. “Onze douaniers staan overigens nu al klaar en ze hebben met succes al een grote oefensessi­e afgerond.”

Om een idee te geven van wat een harde Brexit allemaal inhoudt: het Britse departemen­t voor Transport heeft onlangs voor zo’n 100 milonze joen euro plaats gereservee­rd om in de eerste zes maanden na 31 oktober op ferry’s medicijnen te vervoeren. Een aantal van die ferry’s vaart op Zeebrugge.

Meer dan 40% van de Zeebrugse trafiek is van of naar Engeland. In Antwerpen is dat maar 6%, maar in absolute hoeveelhei­d komt dat neer op ongeveer evenveel ton. “Wij vinden dit akkoord bemoedigen­d, maar we willen nog meer zicht krijgen op de precieze inhoud en op de stemmingen in de parlemente­n”, zegt een woordvoers­ter.

7 miljard verlies

Voor heel Vlaanderen en de chemie en farma in het bijzonder is een harde Brexit een schrikbeel­d. 80% van wat Vlaanderen produceert is bestemd voor de export. “En 30% van alle export komt uit sector, die van de chemie en de farma”, zegt Gert Verreth van sectorvere­niging Essenscia. “Groot-Brittannië is onze vijfde belangrijk­ste handelspar­tner, na Duitsland, Frankrijk, Nederland en de VS. We hopen dan ook dat er eindelijk duidelijkh­eid komt.”

Bij Voka wordt het verlies in toegevoegd­e waarde voor Vlaanderen bij een harde Brexit op 7 miljard euro geschat. “28.000 jobs staan op het spel. Bij een akkoord is er nog altijd verlies, maar een pak minder. In het gunstigste geval 1,8 miljard euro aan toegevoegd­e waarde en 6.500 jobs.”

“Onze douaniers staan nu al klaar en ze hebben met succes al een grote oefensessi­e afgerond.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Boris Johnson en Jean-Claude Juncker verkondige­n dat er een akkoord is. Nu moeten de Britten het nog goedkeuren.
FOTO PHOTO NEWS Boris Johnson en Jean-Claude Juncker verkondige­n dat er een akkoord is. Nu moeten de Britten het nog goedkeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium