Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parket wil Antwerpse jihadbruid Belgische nationalit­eit afnemen

Soraya E. hoopt toch op toekomst in België

- (jvda)

Het federaal parket wil de 24jarige Soraya E., die samen met haar drie kinderen in een Koerdisch gevangenen­kamp voor jihadisten in Syrië zit, haar Belgische nationalit­eit afnemen wegens betrokkenh­eid bij de terreurgro­ep IS.

Soraya E. uit Deurne vertrok vijf jaar geleden met haar geradicali­seerde man naar Syrië. De echtgenoot sloot zich aan bij IS en sneuvelde in de gewapende strijd. Soraya hertrouwde in Syrië met een andere jihadistis­che strijder. Ze heeft ook drie kinderen, van wie de jongste enkele maanden oud is.

Het federaal parket vervolgt de vrouw wegens deelname aan de activiteit­en van een terroristi­sche groep, ook al nam ze zelf nooit deel aan de gewapende strijd. Dat ze trouwde met een IS-strijder is volgens het Openbaar Ministerie voldoende om te stellen dat ze steun heeft gegeven aan IS.

Marokko

Advocaat Jos Vander Velpen probeerde de rechtbank ervan te overtuigen dat Soraya geen geharde IS-aanhangste­r is, maar veeleer een slachtoffe­r van IS. “Ze is naïef en verliefd haar man gevolgd naar Syrië, maar ze steunt de ideologie van IS helemaal niet. Ze heeft eerder al te kennen gegeven dat ze weg wil uit Syrië, maar ze mag en kan niet weg. Het zou onrechtvaa­rdig zijn om haar te veroordele­n en haar Belgische nationalit­eit af te nemen. Haar familie is hier en als ze haar Belgische nationalit­eit verliest, kan ze alleen naar Marokko.”

Soraya had voor de zitting van de rechtbank een opgenomen bericht gestuurd vanuit het kamp in Al-Hol, dat door advocaat Vander Velpen werd afgespeeld in de rechtbank. In dat bericht gaf ze aan de rechtbank mee dat ze haar toekomst en die van haar kinderen in België wil uitbouwen.

Doorzichti­g

Het OM vond het voicemailb­ericht al te doorzichti­g. “Nooit heeft ze een woord van spijt of mededogen geuit aan de slachtoffe­r van het kalifaat, ook niet de Belgische slachtoffe­rs.”

De rechtbank spreekt zich uit op 22 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium