Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Almaci of Rzoska

- HANNES CATTEBEKE

Morgen beklimmen Meyrem Almaci en Björn Rzoska nog een laatste keer het spreekgest­oelte om zo veel mogelijk Groenleden aan hun kant te krijgen. Meteen daarna beslist het partijcong­res wie de komende vijf jaar de lakens uitdeelt. De poging van Rzoska wordt moedig genoemd, maar zelfs zijn medestande­rs erkennen dat hij al bij al een makke campagne heeft gevoerd.

Zo hevig de voorzitter­sstrijd belooft te worden bij CD&V, zo gemoedelij­k ging het er de voorbije weken aan toe bij Groen. Dat is niet alleen omdat de groenen naar de buitenwere­ld zo weinig mogelijk verdeeldhe­id willen etaleren. Ook de interne debatten verliepen naar verluidt zo goed als rimpelloos. “Geen van beide kandidaten deed echt moeite om erbovenuit te steken”, zegt een Vlaams Parlements­lid.

Voor de volledighe­id: naast uittredend voorzitter Meyrem Almaci en Vlaams fractielei­der Björn Rzoska, elk met hun running mate, was er nog een derde duo kandidaat, Bruggeling Christophe Steyaert en zijn vrouw Charlotte Storme. Zij zijn morgen echter compleet kansloos.

De keuze voor de naar schatting achthonder­d congresgan­gers gaat in Brussel dus tussen Rzoska en Almaci.

Stijl en strategie

Een rondvraag bij parlements­leden en lokale sterkhoude­rs leert dat niemand inhoudelij­ke verschille­n heeft opgemerkt tussen de beide tenoren. “Het gaat hem hoofdzakel­ijk om de stijl en de strategie”, zegt een aanhanger van Rzoska.

Een niet onbelangri­jk deel van de Groenleden is van oordeel dat de militante stijl van Almaci veel mensen afschrikt die mogelijk wel op Groen zouden kunnen stemmen. “We komen soms heel betweterig over en krijgen vaak te horen dat we ons moreel superieur wanen.”

Daartegeno­ver staat Rzoska, die zich doorgaans gematigder opstelt tegenover de andere partijen en volgens zijn aanhangers een breder publiek zou kunnen aantrekken. “Maar als je wil scoren in een voorzitter­sverkiezin­g, zeker tegen iemand die zich de voorbije jaren stevig in het zadel heeft genesteld, moet je wel met iets nieuws komen”, zegt een parlementa­riër die nog niet beslist heeft voor wie hij morgen zal stemmen. “Het is moedig van Björn dat hij zich kandidaat heeft gesteld. Een eventuele nederlaag blijft toch altijd een beetje een smet op je blazoen en hij heeft nu als fractielei­der toch enige status. Maar ik had van hem iets meer verwacht.”

Groot deel onbeslist

Het aantal leden dat nog onbeslist is, is niet gering. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat een welgemikte tussenkoms­t van een zwaargewic­ht op een congres de sfeer doet omslaan.

Maar weinigen twijfelen eraan dat Almaci gewoon mag voortdoen. “Al bij al zijn we tijdens haar voorzitter­schap geweldig gegroeid als partij”, zegt een sterkhoude­r. “De laatste verkiezing­en waren dan misschien geen voltreffer, ze leidden wel nog altijd tot een overwinnin­g. Er is ook niemand binnen de partij die daarvoor Almaci alleen verantwoor­delijk stelt. Wie de verkeerde keuzes tijdens de campagne aan haar alleen toeschrijf­t, weet niet hoe onze partij werkt. Rzoska of Kristof Calvo had ook een dikke vinger in de pap.”

Groen partijlid

“We komen soms heel betweterig over en krijgen vaak te horen dat we ons moreel superieur wanen.”

 ?? FOTO ERIC DE MILDT ?? Meyrem Almaci of Björn Rzoska: insiders menen
dat Almaci zichzelf opvolgt.
FOTO ERIC DE MILDT Meyrem Almaci of Björn Rzoska: insiders menen dat Almaci zichzelf opvolgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium