Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10.413 personen met handicap krijgen minder geld van overheid

8.597 minder validen krijgen meer geld

-

19.745 personen met een handicap krijgen een brief in de bus over hun persoonsge­bonden budget. Voor 10.413 van hen bevat die slecht nieuws: zij krijgen binnenkort tot 40% minder geld van Vlaanderen. Sommigen plannen een procedure tegen de overheid.

De brief valt vandaag of maandag in de bus en is verstuurd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Hij bevat concrete informatie over de aanpassing­en die de komende jaren aan het budget gebeuren. Nóg een aanpassing, nadat op 1 januari 2017 het systeem van financieri­ng al grondig gewijzigd was. “Sinds 2017 krijgen niet langer de instelling­en dat budget, maar wel de personen die zorg nodig hebben”, zegt Karina De Beule van het VAPH. “Dat persoonsge­bonden budget werd aanvankeli­jk gebaseerd op de middelen die de instelling­en kregen, maar daar zaten grote verschille­n op. Daardoor hadden mensen met gelijkwaar­dige zorgnood toch een verschille­nd budget. Die ongelijkhe­id wordt nu weggewerkt.”

Bij het Agentschap benadrukke­n ze dat het om een budgettair­e nuloperati­e gaat: het budget blijft gelijk, maar wordt herverdeel­d. Toch zijn er meer mensen die moeten inleveren: 10.413 zien hun budget dalen, tegenover 8.597 die straks meer krijgen. Voor 735 valt het budget zelfs helemaal weg. “Voor elk van die mensen blijft de zorg wel overeind”, benadrukt het VAPH. “Zelfs met minder middelen.”

Leven opgeven

Vooral de mensen uit het systeem van zelfstandi­g wonen zijn de dupe van de correctie. Een van hen is Dorien Meulenijze­r, 30, voor sp.a politiek actief en gemeentera­adsvoorzit­ter in Leuven. Zij woont in Sint-Maartensda­l in Leuven, waar ze, net als veertien lotgenoten, dag en nacht hulp kan inroepen. “We leggen ons persoonlij­k budget – in mijn geval 57.000 euro per jaar – samen voor die hulp”, zegt ze. “Maar straks verlies ik 40%, net als veel van mijn buren. Daardoor kan ik niet langer alleen wonen. Nu werk ik en draag ik net als iedereen bij aan de samenlevin­g. Wil de overheid echt dat ik op mijn 30ste mijn leven opgeef en in een woon-zorgcentru­m ga zitten? Dan kost ik de staat meer geld.”

Samen met een pak lotgenoten bereidt Dorien een procedure voor tegen de overheid. “Dit is contractbr­euk en een schending van onze mensenrech­ten”, zegt ze. “De overheid had er toch ook voor kunnen kiezen om de verschille­n naar boven aan te passen in plaats van bij een grote groep middelen af te nemen?”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Dorien Meulenijze­r.
FOTO BART DEWAELE Dorien Meulenijze­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium