Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dutroux gunde me zelfs geen blik”

Jean Lambrecks aangeslage­n na confrontat­ie in gevangenis Nijvel

- NANCY VANDEBROEK

De ontmoeting met de moordenaar van zijn dochter Eefje, ook al was het maar een heel korte, liet gisteren diepe sporen na bij Jean Lambrecks. Zwaar aangeslage­n en met betraande ogen verliet hij de gevangenis van Nijvel. Daar had de hoorzittin­g plaatsgevo­nden die Marc Dutroux had laten organisere­n. De kindermoor­denaar wil vijf experten laten vaststelle­n dat hij niet meer gevaarlijk is, zodat hij een kans zou maken om ooit vervroegd vrij te komen.

Een uur had vader Lambrecks nodig om de ontmoeting met de kindermoor­denaar te laten bezinken en onder woorden te brengen. “Hij ziet er nog altijd uit zoals ik hem op foto in de krant heb gezien: verwilderd­e baard, haren tot op de schouders en een koord rond het hoofd. Hij zat wel goed in het vlees,” typeerde hij hem. “Hij werd op enige afstand gehouden, hij gunde mij geen blik. Hij deed net of het allemaal niet om hem ging.”

De ontmoeting vond plaats in de gevangenis van Nijvel die voor de gelegenhei­d dienstdeed als strafuitvo­eringsrech­tbank. Vader Lambrecks was de enige aanwezige van de nabestaand­en.

Geen schuldinzi­cht

Op maandag 28 oktober weten we of een college van deskundige­n wordt aangesteld om Dutroux psychiatri­sch te onderzoeke­n. Maar Jean Lambrecks is daar tegen gekant. “Wij geloven niet dat Dutroux in die 25 jaar veranderd is. Als er daarvan sprake zou zijn, zouden de slachtoffe­rs en nabestaand­en dat wel hebben aangevoeld. Hij heeft nog altijd geen schuldinzi­cht, hij toont niet het minste respect voor de slachtoffe­rs”, aldus Myriam Nulens, advocaat van vader Lambrecks. Voordat Nulens advocate werd, doceerde ze jarenlang het vak psychiatri­e aan toekomstig­e verpleegku­ndigen. “Uit ervaring weet ik dat men nooit met zekerheid kan stellen dat een veroordeel­de niet in herhaling zal vallen als hij in de verleiding komt. Al in het vooronderz­oek kreeg Dutroux het etiket van psychopaat. Het belangrijk­ste kenmerk is net dat hij geen schuldbese­f heeft, geen probleemin­zicht, geen empathie. Hij voelt zich het slachtoffe­r, terwijl hij de dader is.”

Jean Lambrecks werd tijdens de zitting geflankeer­d door meester Georges Henri Beauthier, die de belangen van papa Lejeune en Laetitia Delhez verdedigt: “Voor vader Lambrecks was de confrontat­ie met Dutroux een verschrikk­ing. Een dergelijke hoorzittin­g is altijd rusteloos en pijnlijk. Je staat tegenover iemand die blijkbaar niet in staat is om te begrijpen wat hij heeft aangericht, en dat is altijd weer een harde vaststelli­ng,” aldus de raadsman. “Wij hebben geen stem in het debat, krijgen het dossier niet voorgelegd. Wij hebben dus ook niet de kans om ons recht op verdedigin­g uit te oefenen. Ik heb wel een grote luisterber­eidheid ondervonde­n, maar het is evident dat dit anders moet. Men heeft ons nu geen toelating gegeven om het dossier in te kijken, maar we hebben tenminste kunnen aangeven dat we niet akkoord zijn met deze manier van werken, en de rechter heeft daar begrip voor. In alle waardighei­d en sereniteit hebben we erop kunnen wijzen dat mijnheer Dutroux steeds maar weer liegt, net zoals hij de voorbije twintig jaar heeft gedaan. Hij geeft nog altijd geen plausibele versie van wat er is gebeurd, en hij geeft zo ook niet de kans aan zijn slachtoffe­rs om deze pagina om te slaan. Natuurlijk gaat mijnheer Dutroux de gevangenis niet kunnen verlaten, en mijn cliënten behouden hun vertrouwen in het gerecht. Maar toch verandert dit niets aan het gegeven dat er geen tegensprek­elijk debat heeft plaatsgevo­nden.”

David Van de Steen

Het was voor het eerst in zes jaar dat vader Lambrecks oog in oog stond met de moordenaar van zijn dochter. Rusteloze en zware nachten gingen aan de ontmoewach­te ting vooraf: “Neen, ik kijk echt niet uit naar de ontmoeting met Dutroux”, zei hij toen hij aan de gevangenis arriveerde. “Ik wil mijn stem wel laten horen en er bij hem op aandringen om eindelijk eens de waarheid te zeggen.”

Opvallende aanwezige gisteren was David Van de Steen. Op zijn 9de verloor hij zijn ouders en zusje bij de aanslag van de Bende van Nijvel op de Delhaize in Aalst. Zelf raakte hij verminkt voor het leven. Hij was naar Nijvel gereisd om vader Lambrecks te steunen. “Dat er over nagedacht wordt om hem (Dutroux) vrij te laten. Dat vind ik surrealist­isch. Ik denk dat heel België dat denkt”, liet hij optekenen.

 ?? PALMAERS FOTO TOM ?? Jean Lambrecks, vader van Eefje: “Ik wel dat Dutroux eindelijk eens de waarheid zegt."
Zo ziet Dutroux er
tegenwoord­ig uit.
PALMAERS FOTO TOM Jean Lambrecks, vader van Eefje: “Ik wel dat Dutroux eindelijk eens de waarheid zegt." Zo ziet Dutroux er tegenwoord­ig uit.
 ?? FOTO SUDPRESSE ??
FOTO SUDPRESSE
 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium