Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen elf jaar, maar 18 maanden cel

Dubieuze aannemer vrijgespro­ken van moordpogin­g, enkel schuldig aan oplichting

- (vdaa)

Een louche aannemer die vorig jaar nog tot elf jaar cel werd veroordeel­d omdat hij geprobeerd zou hebben om de villa van zijn opdrachtge­vers op te blazen, ziet zijn straf teruggebra­cht tot 18 maanden gevangenis. Aannemer Ramie H. maakte in 2016 een overeenkom­st met een Afghaanse zakenfamil­ie om een villa in Wuustwezel te renoveren en te verfraaien. Tussen de Nederlands­e aannemer en zijn Afghaanse opdrachtge­vers ontstaan al snel spanningen, omdat de werken niet vorderen zoals gehoopt.

In augustus 2016 laat hij telefonisc­h aan de Afghaanse familie weten dat een aantal langvertoe­stellen eindelijk zijn geleverd.

Gasgeur

Als de Afghaanse familie ter plaatse komt, merken ze dat de toestellen helemaal niet zijn geleverd, maar ze stellen wel een indringend­e gasgeur vast. Volgens de Afghanen heeft Ramie H. de gaskraan opengedraa­id, met als enige doel om de opdrachtge­vers samen met hun villa op te blazen. Het Openbaar Ministerie was niet van oordeel dat er sprake was van een echte moordpogin­g, maar advocaat Sahil Malik kon de eerste rechter overtuigen van zijn visie. De rechter in eerste aanleg veroordeel­de Ramie H. daarom tot elf jaar gevangenis­straf.

Ramie H. liet in eerste aanleg verstek gaan, waardoor de rechtbank ook zijn onmiddelli­jke aanhouding beval. Hij belandde in de gevangenis en tekende beroep aan. “Het hof heeft terecht ingezien dat de eerste rechter veel te ver is meegegaan in de visie van de burgerlijk­e partij”, aldus mr. Sanne De Clerck, de advocate van Ramie H. “De cliënt heeft de gaskraan helemaal niet opengedraa­id, zoals werd gesteld. Uit onderzoek van de gasmeter hebben we dat duidelijk kunnen aantonen. De vrijspraak voor de poging tot moord is dan ook niet meer dan terecht.” Het hof van beroep veroordeel­de Ramie H. wel tot 18 maanden wegens misbruik van vertrouwen, omdat hij goederen of diensten waar hij voor was betaald niet heeft geleverd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium