Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vossen, muntjaks en zelfs oehoes: u reed dit jaar 2.688 wilde dieren dood

Natuurpunt wil verplicht registrati­esysteem om aangereden wild te melden

- KRISTIN MATTHYSSEN dierenonde­rdewielen.be https://www.inbo.be/nl/marternetw­erk

“Mijn Audi A6 is rijp voor de schroothoo­p”, reageerde een Hasseltse bestuurder die dinsdagnac­ht negentien everzwijne­n had doodgerede­n in Heusden-Zolder. Ook in de provincie Antwerpen neemt het risico op een aanrijding met groot wild toe. Natuurpunt vraagt om een verplicht registrati­esysteem voor aanrijding­en met groot wild in te voeren.

In de provincie Antwerpen botste dit jaar nog niemand op een everzwijn, maar in december 2015 (Arendonk), mei 2017 (Kasterlee), juni 2017 (Mol) en januari 2018 (Dessel) was het wel prijs. De laatste vijf jaar werden ook negen dassen doodgerede­n: twee in Kasterlee en de rest rond het knooppunt van de E313-E34 in de regio van Ranst, waar een kleine kolonie zou wonen. Dit jaar werd er nog geen das doodgerede­n, misschien het teken dat ze daar intussen allemaal gesneuveld zijn.

Nog pechvogels dit jaar waren de zeventig vossen, waarvan drie op de Singel in Antwerpen en drie op de Antwerpse Ring. Er werden ook twee zeldzame oehoes doodgerede­n. Wie die vogel tegen zijn ruit krijgt, lijdt zeker glasbreuk. Tussen 17 oktober 2018 en 17 oktober 2019 stierven ook 26 reeën in het verkeer in de provincie, drie Chinese muntjaks en – zeer opvallend – twaalf bevers. Een volwassen Europese bever meet zonder staart toch ook al gauw één meter.

Vrijwillig­ers

“Dit is maar het topje van de ijsberg”, zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt, die met het project Dieren onder de wielen 3 (20182021) in opdracht van de Vlaamse overheid informatie verzamelt. Zo identifice­ert ze zwarte punten, zodat deze kunnen aangepakt worden in het belang van mens en dier. “Voor dierenonde­rdewielen.be doen wij een beroep op waarnemers. De groep van het groot wild is het sterkst onderverte­genwoordig­d in onze

statistiek­en, omdat grote aangereden dieren zoals reeën of wilde zwijnen snel opgehaald worden door de gemeente of het vilbeluik. Ze worden ook soms meegenomen voor consumptie. Uit ervaring weten wij dat het meestal niet de aanrijders zijn die data ingeven op onze site, maar vrijwillig­e waarnemers die zich vooral baseren op kleinere dieren die langer blijven liggen.”

Via extrapolat­ie becijferde­n de onderzoeke­rs dat jaarlijks

in Vlaanderen zo’n vijf

miljoen dieren sterven op de weg. Dat zijn er veertiendu­izend per dag, of één om de zes seconden. België heeft het dichtste wegennet van Europa. De pad blijft met voorsprong het vaakst aangereden dier.

Niet verplicht melden

In ons land moet roadkill of asfaltproo­i niet verplicht worden gemeld aan de overheid. In Duitsland en Zweden is dat bijvoorbee­ld wel het geval. Zeker met de terugkeer van wilde zwijnen, de wolf, edelherten, bevers en de komende jaren wellicht ook de goudjakhal­s en lynx is Natuurpunt vragende partij voor een verplicht registrati­esysteem voor aanrijding­en van groot wild, omdat het op basis van die informatie de hotspots beter kan analyseren. Zo bestaat er in Zweden een app die verwittigt waar er risicoplaa­tsen zijn voor aanrijding­en.

Natuurpunt, het departemen­t Omgeving van de Vlaamse overheid en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) roepen op om ongevallen met grote wilde dieren te melden. Ook wie

zelf niet betrokken was bij een ongeval, maar een aangereden dier

langs of op de weg ziet liggen, kan dat online melden. Marteracht­igen worden dan weer gemeld via het Marternetw­erk van het Instituut voor Bos en Natuuronde­rzoek (INBO). Het beschikt over een vrijwillig­ersnetwerk dat de dode dieren komt ophalen. “Klopt, we hebben een diepvrieze­r staan”, zegt Willy Ibens van Natuurpunt Antwerpen-Noord. “Spijtig genoeg kregen we onlangs nog een zeldzame boommarter binnen die doodgerede­n was tussen Kalmthout en Kapellen.”

Wie een wild zwijn of ree voor zijn auto ziet, remt best op een veilige manier om een aanrijding te voorkomen. Wijk zeker niet uit, anders riskeert u een tegenligge­r of een boom langs de weg te raken. Als u een omnium of mini-omniumverz­ekering heeft, wordt de schade bij aanrijding met wilde dieren gewoonlijk vergoed.

 ??  ??
 ??  ?? * Periode: 17 oktober 2018-17 oktober 2019, gegevens van dierenonde­rdewielen.be (onvolledig­e cijfers, is slechts wat gerapporte­erd wordt)
* Periode: 17 oktober 2018-17 oktober 2019, gegevens van dierenonde­rdewielen.be (onvolledig­e cijfers, is slechts wat gerapporte­erd wordt)
 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium