Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bidsprinkh­aan plant zich voort in ons land

Insecten voor het eerst in groep ontdekt in Limburg

-

In Limburg is op de Zonhovense heide de allereerst­e populatie Europese bidsprinkh­anen ontdekt. En nóg spectacula­irder: de specialist­en kregen meteen te zien hoe moorddadig zo’n vrouwtje kan zijn. “Nog voor de daad was ingezet, beet ze de kop van haar partner af.”

Half september kregen ze bij Natuurpunt een foto binnen van een ‘vreemde’ sprinkhane­nsoort die in het natuurgebi­ed was gesignalee­rd. Toen de specialist­en op het terrein poolshoogt­e gingen nemen, stelden ze vast dat het om de Europese bidsprinkh­aan ging. Er waren duidelijk meerdere exemplaren binnen een kleine zone. “Een unieke ontdekking”, zegt Annelies Jacobs van de studiedien­st van Natuurpunt. “Het is de eerste keer ooit dat we een groepje vinden. Voordien ging het telkens om één exemplaar, maar nu zijn het er meer en ze planten zich bovendien voort. Dat hebben we live mogen meemaken. Het mannetje werd helemaal verorberd door het vrouwtje, nog voor de paring was afgelopen. Er zijn verschille­nde verklaring­en voor waarom ze dat doen. Het zou zijn om de paring langer te laten duren. Een andere hypothese is dat het vrouwtje zo extra voedingsst­offen opneemt en meer levenskrac­htige eieren en nakomeling­en kan produceren.”

Klimaatopw­arming

De bidsprinkh­aan blijft dus in Limburg en verspreidt zich sowieso verder. Dat dit grote insect – het is een algemene soort in het Middelland­se Zeegebied en in Centraal-Europa – zich hier kan handhaven, heeft deels te maken met de klimaatopw­arming. “De soort is al vaker passief naar Vlaanderen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium