Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoo van Parijs toont vreemdste dier ter wereld

Mysterieuz­e blob vanaf zaterdag te zien

- (sgg)

De zoo van Parijs gaat vanaf morgen iets heel bijzonders tentoonste­llen: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communicee­rt zonder mond. Het vindt zonder moeite de weg door een doolhof en kan een complex spoornetwe­rk ontwikkele­n. “Eén van de grootste mysteries van de natuur”, zeggen deskundige­n.

Het is geel en slijmerig. Eet zonder mond, loopt zonder poten en heeft geen brein, maar is toch enorm intelligen­t. Genoeg redenen om het een plekje in de dierentuin te geven, dachten ze in Parijs. “Eén van de grootste mysteries van de natuur”, zei de directeur van de zoo van Parijs.

Vanaf komend weekend is de physarum polycephal­um dus in een eigen terrarium te bezichtige­n. Gelukkig wel niet onder die moeilijke naam. In Parijs gaat het diertje door het leven als ‘de blob’, genoemd naar een sciencefic­tion horrorfilm uit 1958 waarin een buitenaard­se levensvorm – de Blob – een heel Amerikaans stadje verorbert.

Maar wat is het nu, die blob? “Het is geen dier of plant, maar ook geen schimmel of zwam. Toch behoort het tot de categorie schimmelzw­ammen, maar dat komt door een foutje in het verleden. We wisten eigenlijk nog niet goed wat het was. Eigenlijk hoort het bij de protisten, de allereerst­e cellen met een kern”, zegt Jan Colpaert, professor microbiolo­gie aan de UHasselt.

De blob bestaat dus uit één cel die met het blote oog niet te zien is, maar toch kruipt er in Parijs iets door het terrarium. Dat komt doordat de cellen met elkaar kunnen communicer­en. De cellen kruipen naar elkaar toe en vormen één lichaam.

De blob kruipt dus wel degelijk, maar wie dat wil zien, moet lang naar het gele slijm staren. Het diertje heeft namelijk een topsnelhei­d van 4 centimeter per uur.

 ?? FOTO AFP ?? De blob.
FOTO AFP De blob.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium