Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen pleit voor boomwaterz­akken

Jonge bomen sterven massaal in Park Groot Schijn

- (jas)

Groen vraagt meer aandacht voor het Deurnse bomenbesta­nd en wil experiment­eren met zogenaamde boomwaterz­akken. “Het district dat pretendeer­t om het groenste district van Antwerpen te zijn, verdient beter”, zei Mathijs Post (Groen) in de districtsr­aad.

In Park Groot Schijn zijn de afgelopen maanden verschille­nde jonge boompjes gesneuveld. De oorzaak zou de extreme droogte van de voorbije zomers zijn. In de districtsr­aad zette Groen Deurne het punt op de agenda. “Volgens ons zijn het niet enkel de droge zomers”, zei Mathijs Post. “Het economisch beleid achter de aanplantin­g is een grotere boosdoener. Bij de aanplantin­g is bespaard op het loswerken van de bodem. Daarnaast is het economisch voordelige­r om boompjes die het niet redden te vervangen, dan om onderhoud te voorzien. Zo gaan we dus met onze natuur om, dat is toch niet serieus? Niet alleen in het park, maar ook in de straten zien we hoe onrespectv­ol met straatbome­n wordt omgegaan, niet altijd door district zelf, maar bij wegenwerke­n en graafwerke­n door nutsbedrij­ven.”

Groen haalt boomwaterz­akken aan als mogelijke oplossing. Dat zijn zakken met gaatjes die rond de stam geplaatst worden en waardoor het water druppelsge­wijs in de bodem dringt.

Frank Vercammen (sp.a), districtss­chepen voor Groen, erkent het probleem. “De bomen in Park Groot Schijn zullen vervangen worden door de aannemer”, zegt Vercammen. “In alle projecten die we als district lanceren zal er veel aandacht naar onze bomen gaan. Bij de heraanleg van de Lakborslei bijvoorbee­ld, zal ondergrond­s een waterreser­voir worden aangelegd. De boomwaterz­akken leken mij ook een interessan­t idee, maar onze experts zijn daar niet zo’n fan van. Het wordt in ieder geval onderzocht, net als andere mogelijke oplossinge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium