Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bitse discussie voor rechter over café Boer van Tienen

Vonnis volgt ten vroegste over een maand

- (mf)

Voor de vrederecht­er is donderdag gepleit over de kwestie wie nu café Boer van Tienen op het Mechelsepl­ein mag uitbaten. Brouwerij Moortgat is niet bereid te bemiddelen met huidig uitbater Nick Descamps, die volgens hen geen betrouwbar­e partij is. Descamps verwijt de brouwerij dat ze hem nooit heeft gezegd dat hij eruit moest en achter zijn rug een overnemer heeft gezocht.

Officieel liep het huurcontra­ct van Nick Descamps maar tot 1 juni, maar hij weigert te vertrekken

omdat de brouwerij naar zijn mening stilzwijge­nd akkoord is gegaan om de huuroveree­nkomst te verlengen. “Vorige keer was hij namelijk ook te laat en was dat geen probleem. Deze laatste keer heeft iemand van de brouwerij in augustus 2018 tegen hem gezegd dat de brouwerij niet moeilijk zou doen. In september heeft hij een aangeteken­de brief gestuurd waarin hij schrijft de huuroveree­nkomst te willen verlengen en dan hoort hij maandenlan­g niets”, pleitte zijn advocaat Rudi Lodefier. “Ik vorder dat mijn cliënt gewoon zijn huurcontra­ct van negen jaar krijgt. Wil hij die negen jaar per se uitdoen? Nee, maar dan zou er een prijs overeengek­omen kunnen worden. Bemiddelin­g is ook een optie.”

Brouwerij Moortgat (waar de vroegere cafés van De Koninck nu onder vallen) ziet bemiddelin­g niet zitten. “De huidige uitbater is niet betrouwbaa­r. Hij heeft drankfactu­ren niet betaald, heeft behal

ve wat oplapwerk geen investerin­gen gedaan, er zijn problemen met personeel, hij respecteer­t het verplichte gamma aan dranken niet, balanceert op de rand van het faillissem­ent en doet op zondag niet meer open. Er zijn nooit toezegging­en gedaan en dit is geen bruin café meer, maar een vies café. Bovendien is de verlenging­saanvraag van zijn huurcontra­ct nietig omdat het te laat was en moeten wij daar niet op reageren”, pleitte Karine Roekens namens brouwerij Moortgat.

Rudi Lodefier ontplofte bijna toen hij de hele opsomming van (nieuwe) beschuldig­ingen hoorde en noemde zijn confrater een “opgevoede papegaai die een waslijst afdramt”, wat bij de collega tot verontwaar­diging leidde. “We zullen het beleefd houden”, reageerde de rechter.

Het vonnis volgt ten vroegste over een maand.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Ook al loopt er een procedure voor de vrederecht­er, het café blijft gewoon open.
FOTO VICTORIANO MORENO Ook al loopt er een procedure voor de vrederecht­er, het café blijft gewoon open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium