Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een oud stukje Antwerpen van de schroothoo­p gered”

Antwerps reclamebur­eau valt in de prijzen met duurzaam gerenoveer­de Badboot

-

Reclamebur­eau Friendship huist sinds een goede twee jaar op het deel van de Badboot dat niet naar de bodem van het Kattendijk­dok zonk. Friendship transforme­erde de boot tot een drijvend, duurzaam kantoor en sleepte daarvoor de Muse Design Award in New York in de wacht.

De award zelf moet zowat het enige afgrijseli­jke object zijn dat te vinden is op de voormalige Badboot. Oprichters van Friendship Phil Blondé (38) en Bart Verschuere­n (32) moeten erom lachen. “We weten nog niet goed waar we het beeldje moeten zetten.”

Vandaag ligt de Badboot in het Willemdok te blinken tussen de vele jachten. En dat is hun verdienste. Een verdienste die hen naast de prestigieu­ze Muse Design Award in New York ook een nominatie opleverde voor de architectu­urprijs Dedalo Minosse in Venetië. “Binnenkort weten we of we ook die binnenhale­n”, vertellen de twee, nog steeds een beetje onder de indruk. “We hadden dat allemaal niet verwacht.”

Maar dat ze een ongewoon pad zijn ingeslagen toen ze hun oog op de Badboot lieten vallen, beseffen ze natuurlijk wel. “Al is het in een stad als Amsterdam al veel gangbaarde­r om zaakjes of kantoren op boten te vestigen. Het zou leuk zijn, mochten we navolging krijgen.” Maar tot nu toe zijn ze pioniers in eigen stad. “We hebben dit oude stukje Antwerpen, dat voor de badboot nog een leven kende als veerboot van de brandweer, van de schroothoo­p gered.” Al is het vooral de manier waarop Verschuere­n en Blondé de boot renoveerde­n, die hen er helemaal doet opvallen.

“De reclamesec­tor is een vervuilend­e sector. Er wordt veel gevlogen en gereden, er wordt veel geprint. Wij zijn gaan kijken hoe we dat allemaal wat duurzamer kunnen aanpakken.” Daarvoor namen ze de Portugese architect Lucas Freire onder de arm. “Het water dat we verbruiken zuiveren we met een systeem van levende bacteriën en planten alvorens we het hergebruik­en of in het dok lozen. We installeer­den ook zonnepanel­en die ons bijna van al onze elektricit­eit voorzien. De energie die de zonnepanel­en genereert, wordt opgeslagen in gerecyclee­rde batterijen van oude elektrisch­e wagens.”

En zo kunnen de twee nog wel even doorgaan. De vloeren bestaan uit organisch materiaal, zowat de hele binnenzijd­e van de boot is bekleed met hout. En overal staan er planten. “Ons dakterras willen we de komende jaren nog transforme­ren tot een urban jungle zodat we het insectenle­ven in onze stad een handje helpen. We proberen in alles zo ecologisch mogelijk te zijn. Stukje bij beetje komen we er wel.”

Dat werken op een boot in een bruisende buurt als het Eilandje ook nog eens ontzettend aangenaam is, is daarbij mooi meegenomen. “In de zomer zetten we de ramen open of werken we op ons dakterras.” En de mascotte van het kantoor, de imposante bruine hond Monty, die vindt dat ook helemaal prima.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Bart Verschuere­n en Phil Blondé.
FOTO PATRICK DE ROO Bart Verschuere­n en Phil Blondé.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De award.
FOTO PATRICK DE ROO De award.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium