Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente stelt advocaat aan in strijd tegen windmolens

-

Dat Hemiksem de strijd tegen het geplande windmolenp­ark op de site van Umicore in Hemiksem/ Hoboken niet opgeeft, werd dinsdag duidelijk in de gemeentera­ad. In twee punten werd het dossier opnieuw besproken.

Eind september raakte bekend dat de provincie een omgevingsv­ergunning toekent aan het omstreden project van vier windturbin­es op de site van Umicore. Dit ondanks negatief advies van de gemeente Hemiksem en de stad Antwerpen en ruim 1.300 individuel­e bezwaarsch­riften. Zowel bij bewoners als het bestuur werd met verontwaar­diging gereageerd.

Meerderhei­dspartijen sp.a en CD&V-Groen dienden hierover nu een motie in. Bovendien heeft de gemeentera­ad een advocatenk­antoor aangesteld om een administra­tieve beroepspro­cedure op te starten.

“Met de motie roepen we het bestuur op alles uit de kast te halen om het huidige project een halt toe te roepen. Het doel moet zijn te komen tot een project dat kleiner in omvang is, met windmolens die verder van de dichtbevol­kte Hemiksemse woonwijken staan. Ook wijkvereni­gingen en actiegroep­en moeten van de gemeente steun krijgen bij het opstarten en doorlopen van procedures tegen het huidige project”, licht sp.a-fractielei­der Stefan Van Linden toe.

“Zelfs als de beroepspro­cedures geen zoden aan de dijk hebben gezet, geven we niet op”, verzekert hij. “We zullen vanaf dan alles in het werk stellen om de omwonenden te laten compensere­n voor mogelijke overlast of het potentiële verlies aan waarde van hun huis en grond. Want daar gaat het ons nog steeds om: ook bij een ecologisch­e omslag kan het niet zijn dat de lasten voor de buurt zijn en de lusten enkel voor de multinatio­nal.”

De N-VA-fractie vond intern geen eensgezind­heid. Een lid stemde mee met de rest van de meerderhei­d. De drie andere N-VA-leden stemden tegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium