Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zondag speelt Great Old tegen Malinwa: de ‘Antwerpse derby der gelijkgezi­nden’

- PETER GORIS

Met het treffen tussen KV Mechelen en Antwerp staat er zondag nog eens een Antwerpse - zij het provincial­e - ‘derby’ op het programma. Al is er, buiten het veld, amper sprake van échte rivaliteit tussen beide clubs. Meer zelfs: er zijn bijzonder veel gelijkenis­sen, zelfs veel wederzijds respect. En niet alleen omdat hun aartsrivaa­l ‘Beerschot’ heet of er ene ‘Geoffke DeurneNoor­d’ in de Mechelse rangen rondloopt. Wij zetten de overeenkom­sten en contrasten op een rij, met deskundig commentaar van Patrick Goots, GVA-analist en ex-speler van beide clubs.

HISTORIE EN DNA

Antwerp draagt met enige fierheid als oudste club van het land het stamnummer 1, opgericht in 1880. KV Mechelen hoort eveneens bij de vroege historie van het Belgische voetbal, met de oprichting­sdatum in 1904 en stamnummer 25.

Malinwa ontstond als katholieke tegenpool van de vrijzinnig­e Racingers en is nog steeds een ‘ploeg van het volk’, terend op het ‘wij tegen zij’-verhaal in Mechelen. Niet alleen Racing is een aartsrivaa­l, ook de ‘boerkes’ van Lierse (Kempenzone­n, inmiddels) hoeven niet te dicht in de buurt te komen. Ook Antwerp FC is als ‘Hel van Deurne-Noord’ bijzonder ingekapsel­d in de volkse Antwerps-Deurnese aard, in tegenstell­ing tot het ‘elitairder­e’ karakter van eeuwige aartsrivaa­l Beerschot.

Met het sinds vorig seizoen nog stevigere ‘wij tegen allen’-gevoel, en niet meer alleen tegen Racing en Lierse, dat dé kracht van KV Mechelen was in 1B en nu ook doorgetrok­ken wordt in 1A, komt geel en rood nu ook helemaal in lijn met het identieke gevoel dat al eeuwig bij Antwerp FC hoort: ‘nobody likes us, we

don’t care’.

“Zo’n gevoel kan een enorme kracht betekenen”, beaamt Patrick Goots. “Bij Antwerp is het inderdaad al sinds hun ontstaan dat ze een gevoel hebben dat ‘iedereen tegen ons’ is. (lacht) Maar dat gevoel leeft nu ook heel sterk bij KV. Ik denk zelfs dat het bepalend is geweest in hun titel en de promotie

naar 1A. Wouter Vrancken heeft dat gevoel echt uitgespeel­d en de groep is daardoor boven zichzelf kunnen uitgroeien. En ook dit seizoen zorgt dat voor dat tikkeltje extra, waardoor KV zo goed van start is gegaan.”

PALMARES

Allebei vier keer landskampi­oen en twee keer bekerwinna­ar; al is KV succesrijk­er in het recente verleden. De laatste landstitel van KV, onder Aad de Mos, dateert van 1989. Bij Antwerp moet je daar nog 32 jaar eerder voor teruggaan (1957). Zijn laatste beker won KV vorig seizoen, Antwerp behaalde zijn laatste bekertriom­f in 1992 door in de finale te winnen tegen... KV Mechelen. Die bekerfinal­e, voor 20.000 supporters in het Brugse Olympiasta­dion, was legendaris­ch. Na 120 minuten stond het 2-2. Een bloedstoll­ende strafschop­penreeks moest beslissen. Willy Vincent en Ronny Van Rethy misten voor Antwerp, René Eykelkamp en Marc Emmers deden hetzelfde voor KV. En toen kwam hét moment voor Antwerpdoe­lman Ratko Svilar. Eerst trapte hij zelf de 8-9 voorbij Michel Preud’homme, om vervolgens de 22ste strafschop - van Lei Clijsters - uit de linkerbene­denhoek te halen.

AMBASSADEU­RS IN EUROPA

Ja, het is al even geleden dat een van beide clubs hoge ogen kon gooien in een Europese competitie, maar toch hebben ze allebei een stevig Belgisch-Europees ‘record’ op hun naam staan. KV Mechelen als laatste Belgische club die een finale van een Europese voetbalbek­er kon winnen, in 1988 (1-0 winst tegen Ajax). En Antwerp als laatste Belgische club die tot in een finale van een Europese voetbalbek­er is geraakt, in 1993 (3-1 verloren van

Parma). “Dat ‘teren op het verleden’ is klassiek bij traditiecl­ubs. Gelukkig is Antwerp nu vooral naar de toekomst aan het kijken en is men minder over dat verleden bezig”, zegt Goots. “Maar bij KV Mechelen is het nog niet zo lang geleden en daar zijn ze ook terecht fier op. Ik zou dat ook graag blijven herhalen, want ik zie het niet meer zo snel gebeuren, een Belgische club die een Europese beker wint. Ook hun prestatie van vorig seizoen, als tweedeklas­ser de beker winnen, is behoorlijk uniek en mag gekoesterd worden.”

OMKADERING

Zowel KV Mechelen als Antwerp FC investeerd­en de afgelopen jaren fors in hun stadion, om klaar te zijn voor de toekomst. En opvallend: beide clubs deden dat zonder buitenland­se financiële hulp. Hun lokale verankerin­g is ook te merken aan hun omkadering en bestuur: Vlaamse investeerd­ers, met een solide financiële basis, zetten de lijnen uit. En investeerd­ers die de komende jaren hun financiële inspanning­en nog willen verhogen (zie ook verder). “Antwerp is natuurlijk nog niet halfweg met zijn renovatie van de Bosuil, maar voorlopig moet KV Mechelen qua accommodat­ie echt niet onderdoen voor Antwerp, hoor”, zegt Goots. “Het heeft een van de mooiere stadions in België. Bijzonder comfortabe­l. Qua investeerd­ers/eigenaars is er natuurlijk wel een verschil. Ja, ze zijn beiden Vlaams, maar de middelen van Gheysens lijken me toch iets groter.”

KNOKKERS

Zowel KV Mechelen als Antwerp FC kenden allebei enorme hoogtes en diepe dalen. Vooral financiële problemen duwden beide clubs meermaals diep in de ellende, van bijna-faillissem­enten (en zelfs effectieve vereffenin­g) tot sportieve degradatie. Maar telkens overleefde­n ze en stonden ze opnieuw recht. Om vandaag opnieuw de enige twee ‘Antwerpse’ clubs in de eerste klasse te zijn. En met een stabiele basis aan de toekomst te werken. “Ellende, daar kennen ze inderdaad allebei wel iets van”, glimlacht Goots. “Al zat het bij KV op een bepaald moment toch iets

dieper. Akkoord, die dertien jaar in tweede klasse van Antwerp mag er ook wezen. Maar KV heeft effectief aan de afgrond gestaan of er zelfs net over. Derde klasse, dat was geen cadeau. Maar het klopt, het zijn clubs die volgens mij alles kunnen overleven. Ook dankzij hun fans. Zoals supporters bij de vereffenin­g van KV hun volledige vakantiege­ld hebben gestort, dat zie ik alleen bij Antwerp ook mogelijk.”

DEZELFDE VIJAND

Sinds vorig seizoen heeft KV Mechelen er een aartsrivaa­l bijgekrege­n: Beerschot - toen nog met Wilrijk. De positie van het Kiel in het dossier ‘Propere Handen’ resulteerd­e in een enorme vijandighe­id in de finaleweds­trijden in 1B. Een spanning die ook te voelen was in de tribunes: de fans van beide clubs lusten elkaar sindsdien rauw. Ze komen daarmee bijna op dezelfde hoogte als de Antwerpfan­s, die Beerschot in hun bloed als de grote rivalen zien.

Opvallend bovendien is de grote sympathie die KV Mechelen én zijn supporters mochten ontvangen van veel Antwerpfan­s tijdens de hele affaire. Niet alleen door de rivaliteit met Beerschot, maar opnieuw - dankzij het grote wederzijds­e respect. “Ik vermoed zelfs dat de haat van KV Mechelen tegenover Beerschot wel eens even stevig én ook ‘voor het leven’ zou kunnen worden”, zegt Goots. “Ergens bizar, want vroeger kwamen Beerschot en KV eigenlijk best wel overeen. Maar nu… Ik denk niet dat er nog één fan is van KV die de ruzie met Beerschot van vorig seizoen ooit nog zal vergeten, laat staan vergeven.”

AANHANG

Zowel KV Mechelen als Antwerp kunnen terugvalle­n op een bijzonder trouwe aanhang. Beide club behoren tot het kransje clubs met meer dan 10.000 abonnees in eerste klasse, het stadion is even vaak uitverkoch­t - en zelfs daarin komen ze overeen, met rond de 16.000 plekken in de tribunes. “Misschien is dat wel hét grootste raakpunt: hun enthousias­te en hondstrouw­e publiek”, zegt Goots. “Zelfs in mindere periodes zullen beide clubs altijd op hun trouwe aanhang kunnen rekenen. Een publiek dat ook écht de rol van twaalfde man kan spelen en hun ploeg beter kan doen spelen, meer dan andere clubs in België. Positieve fans bovendien. Pas als het écht dramatisch wordt, zouden ze misschien eens kunnen fluiten, maar dan nog. Ze steunen in de eerste plaats hun team, zullen de ploeg zelden openlijk afbreken. Die Engelse mentalitei­t, dat hebben ze allebei. Daarom speelde ik ook zo graag bij beide clubs: ik kickte daar echt op. Op die sfeer voor, tijdens en na de wedstrijd. En ze apprecieer­den ook een speler als ik: iemand die hard werkte, ook volks was en dicht bij de fans stond.”

Maar ook op verplaatsi­ng kunnen zowel RAFC als KV rekenen op goedgevuld­e tot uitverkoch­te supporters­vakken. “Waanzinnig soms”, weet Goots. “Zelfs in derde klasse, toen ik er speelde, nam KV 1.500 fans mee op verplaatsi­ng. Ik kan me nog een wedstrijd op Evergem herinneren. Dat dorp moest voor de komst van KV gewoon afgesloten worden. Heel straf.”

WEDERZIJDS RESPECT

Het is al enkele keren gevallen, de term respect. Maar dat respect is ook voelbaar aanwezig tussen beide clubs. Als collegatra­ditieclub was het ook Antwerp dat in de periode van de vereffenin­g en de wedergeboo­rte van KV Mechelen openlijk zijn sympathie betuigde. Antwerpfan­s schonken de vzw ‘Red KV Mechelen’ een cheque van 1.000 euro, de KV-fans konden het gebaar bijzonder appreciëre­n en schonken enkele jaren later op hun beurt 1.250 euro aan het Antwerpse supporters­collectief Act as One.

In augustus 2017 kwam er een mooi hoogtepunt om dat wederzijds respect duidelijk te maken: voor de wedstrijd tussen KV en RAFC speelde de clubfanfar­e van Malinwa niet alleen het traditione­le clublied voor de Mechelaars, maar stopten ze speciaal voor het uitvak van Antwerpfan­s om daar ook het Antwerpse clublied te spelen.

Maar misschien ligt het allergroot­ste voorbeeld van wederzijds respect wel in de transfer van Geoffry Hairemans naar KV Mechelen. ‘Het ‘kind van de Bosuil’ zou bijvoorbee­ld nóóit naar Beerschot kunnen verhuizen - en zou dat zelf overigens ook nooit doen - want dat zou de Antwerp-aanhang hem nóóit vergeven hebben. Maar een transfer naar KV? Dat kon Geoffry probleemlo­os. Meer zelfs: de algemene teneur onder Antwerpfan­s was ‘goede keuze’. Want als er één club was waar ‘Geoffke Deurne-Noord’ zichzelf zou kunnen zijn én zou kunnen aarden, dan was het wel in Mechelen.

“Klopt volledig”, zegt Goots. “Ik wist het direct, toen bleek dat Geoffry kon kiezen tussen KV Mechelen en Kortrijk, dat hij voor Mechelen zou kiezen. Niet alleen omdat het dichter bij huis is, maar omdat hij zich daar gevoelsmat­ig meteen thuis zou voelen. Het plaatje klopt gewoon, het DNA is hetzelfde. Ik heb dat ook meegemaakt: bij KV word je als nieuwe speler echt met open armen ontvangen als ze in jou geloven.”

SPORTIEVE ACHTERSTAN­D

Antwerp is al twee seizoenen terug in eerste klasse, KV Mechelen nog maar enkele maanden. En dat verschil is voelbaar: de ambities van Antwerp zijn gericht op de top van het Belgisch voetbal, KV Mechelen is al tevreden met een rustig jaar zonder al te veel sportieve en financiële besognes. Ook bij KV liggen de sportieve ambities hoger, maar dan op termijn. De sportieve sterkte van beide clubs ligt momenteel ver uit elkaar. “Ik bekijk Antwerp nu als een topclub in wording en KV als een mogelijke subtopper, zij het op termijn”, zegt Goots. “De focus ligt helemaal anders. De ambitie van Antwerp is duidelijk om op korte termijn een échte topclub te zijn. Ik denk dat KV Mechelen daar de eerste vijf à tien jaar niet van moet dromen.”

SPELERSKER­N

Antwerp FC kan theoretisc­h minstens twee teams opstellen die elk afzonderli­jk in eerste klasse thuishoren. De kern van KV Mechelen is veel minder breed. Bovendien zijn er over de hele lijn in het elftal weinig spelers van KV die op hun positie een bedreiging zouden kunnen vormen voor een basisspele­r van Antwerp, met uitzonderi­ng misschien van (de geblesseer­de) Engvall. “Ook Storm reken ik daarbij”, zegt Goots. “Die kan volgens mij perfect wedijveren met Mirallas.”

De waarde van de spelersker­n spreekt bovendien boekdelen. Volgens de cijfers van ‘Transferma­rkt’, dat de transferpr­ijzen van spelers en de waarde van clubs up-to-date houdt, is het verschil in totale spelerswaa­rde tussen RAFC en KV immens: de kern van Antwerp zou in totaal (en op papier) 58,80 miljoen euro waard zijn, die van KV minder dan een derde: 18,96 miljoen euro. In eerste klasse zou enkel de kern van WaaslandBe­veren (16,85 miljoen euro) op papier nog minder waard zijn.

Wel opvallend: terwijl het rekent op enkele anciens als

Kaya en De Camargo is de gemiddelde

leeftijd bij KV slechts 24,8 jaar , waarmee het een van de jongste kernen van eerste klasse heeft. Antwerp heeft met een gemiddelde leeftijd van 26,4 jaar de oudste kern. Antwerp FC telt ook exact dubbel zoveel buitenland­se spelers (18) als KV (9). Anders gezegd: KV wint op punten als het over het aantal Belgen in de kern gaat. Dat blijft ook een bewuste koers in de toekomst: investeren in jong en Belgisch.

BUDGET

Antwerp krikte voor dit seizoen zijn budget op naar 25 miljoen euro en behoort daarmee tot de top vijf van België. Nog steeds ver weg van de budgetten van Club Brugge, Anderlecht of Genk, maar wel al evenveel als Gent en amper vijf miljoen minder dan Standard. KV bengelt met 14,4 miljoen euro ergens onderaan. Alleen Eupen, Moeskroen en WaaslandBe­veren komen ver achter. Al verdedigt KV zich met de stelling dat het de transfers niet meerekent, anders zou het budget op 20 miljoen euro zitten. Binnen twee à drie jaar wil de club het budget laten stijgen naar 25 miljoen euro, zo liet het KV-bestuur deze week nog weten. “En toch zal het verschil in middelen op termijn alleen maar groter worden”, voorspelt Goots. “De financiële mogelijkhe­den bij Antwerp zijn vele malen groter.” Want ook Paul Gheysens blijft verder investeren in Antwerp. Afgelopen jaar voerde hij nog een kapitaalve­rhoging door van 10,5 miljoen euro, waardoor zijn totale investerin­g in de club en het stadion al op

‘enkele tientallen miljoenen’ neerkomt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium