Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wilde toch sowieso weer gaan sporten”

34-jarige Chinese Qian Chen pakt na tien jaar inactivite­it draad weer op als speelster

- MARCEL BERNAERTS

Door het plots afhaken van Natalja Klimanova zat AFP Antwerpen enkele weken geleden met de handen in het haar. Gelukkig voor de landskampi­oen was Qian Chen bereid om de ploeg uit de nood te helpen.

“Toen Elena Chmiguelsk­aia, met wie ik na al die jaren nog altijd een zeer goede band heb, me vroeg of ik het zag zitten om Antwerpen te helpen, heb ik niet lang getwijfeld”, zegt de 34-jarige Qian Chen. “Na tien jaar inactivite­it wilde ik toch sowieso weer gaan sporten. Aangezien het tafeltenni­s me in mijn geboortela­nd China vanaf mijn twee jaar met de paplepel werd ingegeven, was het logisch dat ik opnieuw ging tafeltenni­ssen. De vraag kon dus eigenlijk op geen beter moment komen”, aldus Chen, die na het successeiz­oen 2005-2006 met de winst in de Beker van België vertrok bij Antwerpen.

Daarna was Chen nog actief bij Mortsel en Oudergem, maar tien jaar geleden trok ze op haar 24ste de stekker eruit. “De combinatie met mijn studies en later het werk, was niet meer vol te houden. Dus besliste ik het tafeltenni­s opzij te schuiven en te focussen op andere dingen.”

Chen vond ondertusse­n de liefde in ons land, stichtte een gezinnetje en kreeg twee kinderen. “De voorbije jaren verdeelde ik mijn tijd dan ook tussen mijn gezin en het werk, maar stilaan kwam de drang om opnieuw aan competitie­sport te doen. In principe ben ik reserve, maar als Antwerpen me nodig heeft, zal ik er zijn. Door deze afspraak kan ik mijn nieuwe sportieve loopbaan prima combineren met mijn sociale en beroepslev­en.”

Traineramb­ities

Het competitie­beest in Chen is nog lang niet dood. “Natuurlijk wil ik zo veel mogelijk winnen, maar ik wil ook vooral een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Van nature uit ben ik erg ambitieus, maar nu waak ik erover dat ik een goed evenwicht vind. Ik wil rustig mijn wedstrijdj­es spelen, zo vaak mogelijk proberen te trainen en vooral zo veel mogelijk genieten van het spelletje. En ik wil erover waken dat de stress achterwege blijft. Ik heb de ambitie om opnieuw meer in het tafeltenni­swereldje aanwezig te zijn. Mogelijk ga ik zelfs tijdens de komende jaren ergens als trainer aan de slag.”

Dat Chen nog over het talent beschikt, bewees ze het voorbije weekend waarin ze erin slaagde een van haar wedstrijde­n te winnen, zodat Antwerpen aan de nederlaag ontsnapte bij Tiège.

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Qian Chen: “Natuurlijk wil ik zo veel mogelijk winnen, maar ik wil ook vooral een voorbeeld zijn voor mijn kinderen.”
FOTO TOM GOYVAERTS Qian Chen: “Natuurlijk wil ik zo veel mogelijk winnen, maar ik wil ook vooral een voorbeeld zijn voor mijn kinderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium