Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Oversteek moet verkeersve­iliger worden”

Ringlaan wordt volledig heraangele­gd

-

Er moet dringend iets worden gedaan aan de fietsovers­teek in de Ringlaan. Dat vindt oppositiep­artij Oprecht Brecht. De Ringlaan is sinds kort een voorrangsw­eg geworden. De gemeente plant een volledige heraanleg. Daarop wordt niet gewacht om de oversteek al zichtbaard­er te maken met kleine ingrepen.

“Bij de stemming over de afschaffin­g van de voorrang van rechts hebben we ons al onthouden. Het verbaasde ons toen al dat er niet tegelijker­tijd passende veiligheid­smaatregel­en werden genomen voor deze belangrijk­e oversteekp­laats”, argumentee­rt Joziena Slegers (Oprecht Brecht). “We vrezen dat er nu veel sneller wordt gereden op de Ringlaan. Dit maakt het er voor de zwakke weggebruik­ers niet veiliger op. Jongeren fietsen naar de terreinen van K Brecht SK en sporthal De Ring. Langs deze weg komen er ook fietsende pendelaars die de koetunnel nemen naar het station Noorderkem­pen. Dat is al meermaals ter sprake gekomen op de gemeentera­ad en er is nog steeds niets veranderd. We willen dat er nu eindelijk wel maatregele­n komen om de oversteek veiliger en zichtbaard­er te maken.”

Dat lijkt er nu wel aan te komen. “We staan zeker en vast achter een verkeersve­ilige inrichting van de Ringlaan. Het vrijliggen­de fietspad was daarin al een eerste

stap. De oversteekp­laatsen moeten ook nog aangepakt worden. Zowel de technische dienst als de dienst mobiliteit hebben vastgestel­d dat het tijd is om de hele weg aan te pakken. Hiervoor wordt een dossier voor heraanleg opgestart”, bevestigt mobiliteit­sschepen Eline Peeters (N-VA). “Verlichtin­gspalen gaan we daarom nu nog niet installere­n, dat maakt mee deel uit van het heraanlegd­ossier. Maar intussen zullen we wel bekijken welke mogelijkhe­den er zijn voor verlichtin­g of markering zonder dat we de weg moeten opbreken. We denken dan aan lichtjes op zonne-energie. We gaan ook testen of dit het beste werk op een zebrapad of op een combinatie zebrapad-fietsovers­teek. Fietsers die dan niet afstappen, hebben geen voorrang. Dat moet wel duidelijk zijn.”

Alle partijen konden zich in deze aanpak vinden.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Via deze oversteek bereiken heel wat jongeren de voetbalter­reinen van K Brecht SK en Sporthal De Ring. Ook de koetunnel naar station Noorderkem­pen bereik je langs hier.
FOTO ELKE LAMENS Via deze oversteek bereiken heel wat jongeren de voetbalter­reinen van K Brecht SK en Sporthal De Ring. Ook de koetunnel naar station Noorderkem­pen bereik je langs hier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium