Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente schaft tussenkoms­t bij zwemabonne­ment af maar pompt geld in schoolzwem­men

-

De gemeente schaft de tussenkoms­t in een zwemabonne­ment af, maar trekt dubbel zoveel geld uit voor het schoolzwem­men. De gemeentera­ad keurde het voorstel van Open Vld goed. Er worden wel geen extra bussen voor scholen ingelegd.

“Schoolzwem­men is een fundamente­el recht van ieder kind in onze gemeente. Vanuit de scholen krijgen we een noodkreet dat het vervoer van en naar het zwembad en de begeleidin­g tijdens het zwemmen niet voldoende financieel gesteund worden. Wij vragen dan ook dat de gemeente de subsidie voor het schoolzwem­men optrekt en dat zo ieder kind kan leren zwemmen, zoals de eindtermen voorschrij­ven”, benadrukt raadslid Ilse Van Den Heuvel (Open Vld).

“De eindtermen zijn gewijzigd. Ieder kind moet in het water kunnen overleven. Het is niet meer zo dat ieder kind een bepaalde afstand al zwemmend moet overbrugge­n. Toch vinden we het schoolzwem­men zeer waardevol en krijgt het de volle steun van het gemeentebe­stuur”, reageerde schepen van Welzijn en Onderwijs Luc Aerts (CD&V). “Sinds 2010 trekt de gemeente 4 euro uit per leerling die zwemles volgt. Daarnaast betaalt de gemeente 20% terug van de prijs van het abonnement of de beurtenkaa­rt van wie gaat zwemmen in een van de zwembaden in omliggende gemeenten”, schetste hij de geldende situatie.

Maar daar komt vanaf volgend jaar veranderin­g in. “Omdat de korting op het abonnement eerder een ‘nice to have’ dan een ‘need to have’ is, schaffen we dit af vanaf 1 januari 2020. Het stimuleert het leren zwemmen ook niet. Het vrijgekome­n geld gaat naar het schoolzwem­men. De steun wordt hiermee van 3.500 euro naar 10.000 euro opgetrokke­n. Daarnaast is elke school vrij om te bepalen hoe vaak de leerlingen gaan zwemmen.”

Het voorstel werd eenparig door de gemeentera­ad goedgekeur­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium