Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Asbest gevonden tijdens restaurati­e Jan Vleminckto­ren

Werken tijdelijk stilgelegd, maar gemeente hoopt op spoedige hervatting

- JAN AUMAN

De restaurati­ewerken aan de Jan Vleminckto­ren werden stilgelegd omdat er asbest gevonden is in de oude dakbedekki­ng. De toegang tot de werf, midden in het park van Wijnegem, werd langs drie zijden hermetisch afgesloten voor het publiek.

Van een valse start gesproken. Na jaren van plannen, budgettere­n en zoeken naar een geschikte bestemming, waren de werken aan Wijnegems bekendste gebouw pas twee weken geleden eindelijk van start gegaan. Maar alvast de komende dagen zal er niet veel meer gebeuren op de werf van bouwfirma Monument.

“Tijdens het verwijdere­n van de oude daken is asbest vrijgekome­n. Vezels van het giftige bouwmateri­aal kwamen op de balken van het oudste gebouw terecht”, vertelt schepen van Erfgoed Maarten Janssens (N-VA). “Uiteraard werden de werkzaamhe­den onmiddelli­jk stilgelegd en hebben we alle mogelijke voorzorgen genomen om te vermijden dat bouwvakker­s of bezoekers van het park met het asbest in aanraking kunnen komen. De drie ingangen tot de site werden hermetisch afgesloten en de voorziene signalisat­ie die wijst op de aanwezighe­id van asbest werd duidelijk zichtbaar aangebrach­t.”

Beperkt risico

Intussen heeft de gemeente met de firma Bobrik uit Oelegem specialist­en aangetrokk­en die het asbest vakkundig zullen verwijdere­n. “Het gaat om eenvoudige handelinge­n”, heeft Maarten Janssens intussen vernomen. “Deze procedure wordt gebruikt voor materialen waarbij het risico op het vrijkomen van asbestveze­ls minimaal is. Maar uiteraard nemen we geen enkel risico. Er werden verschille­nde stalen genomen in de Vleminckto­ren. In de week van 21 oktober ontvangen

Maarten Janssens (N-VA)

Schepen van Erfgoed

‘‘Vezels van het giftige bouwmateri­aal kwamen op de balken van het oudste gebouw.’’

we de resultaten en de precieze timing voor verwijderi­ng van de asbesthoud­ende materialen.”

De gemeente hoopt dat de vondst van asbest geen al te grote vertraging van de werkzaamhe­den zal veroorzake­n. Maarten Janssens: “De verwijderi­ng en schoonmaak van het gebouw zouden al eind november afgerond kunnen worden. Omdat het probleem zich in slechts één van de gebouwen situeert – het langste stuk rechts van de toren in vooraanzic­ht – kan er mogelijk zelfs eerder al verder gewerkt worden aan de toren zelf en aan het kleinere stuk. Het gebouw hoeft normaal niet volledig te worden ingepakt.”

Planning

De kosten voor deze restaurati­e – voorlopig geschat op zo’n 2,5 miljoen euro – zullen hoger oplopen. Ze worden verdeeld tussen de gemeente en Vlaamse overheid. De werken gingen sowieso al 300 dagen duren en de verwachtin­g is dat de 16de-eeuwse Jan Vleminckto­ren nu pas tegen de zomer van 2021 klaar zal zijn voor gebruik. Avantgarde­n, dat tuinen en landschapp­en ontwerpt en aanlegt, wordt voor 99 jaar ‘huurder’ van het monument. Het zal er kantoren in onderbreng­en, maar het gebouw en af te sluiten binnenplei­n wel enkele keren per jaar openstelle­n voor het publiek.

 ?? FOTO JAA ?? De werfsite van de Jan Vleminckto­ren in het park werd extra afgesloten en kreeg waarschuwi­ngsborden mee die wijzen op de aanwezighe­id van asbestveze­ls.
FOTO JAA De werfsite van de Jan Vleminckto­ren in het park werd extra afgesloten en kreeg waarschuwi­ngsborden mee die wijzen op de aanwezighe­id van asbestveze­ls.
 ?? FOTO JAA ?? Burgemeest­er Ivo Wynants, het quasi voltallige schepencol­lege, mensen van Kempens Landschap en de toekomstig­e gebruikers van Avantgarde­n bij de officiële start van de werken aan de Jan Vleminktor­en, pas goed twee weken geleden.
FOTO JAA Burgemeest­er Ivo Wynants, het quasi voltallige schepencol­lege, mensen van Kempens Landschap en de toekomstig­e gebruikers van Avantgarde­n bij de officiële start van de werken aan de Jan Vleminktor­en, pas goed twee weken geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium