Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een wonder dat nog nooit iemand gewond is geraakt”

Zestig monumental­e kastanjes in parkdreef sneuvelen

-

De zestig meer dan honderd jaar oude kastanjebo­men in het eerste deel van de parkdreef werden gekapt. Het is wennen aan het kale landschap, maar schepen van Patrimoniu­m Tom Tachelet (Dorpsparti­j Durf!) wijst op de noodzaak van de ingreep en kondigt nieuwe bomen aan.

kapwerken waren niet evident. De dreef met 148 wilde kastanjes is immers beschermd als dorpsgezic­ht. “We kregen de zegen van de agentschap­pen Onroerend Erfgoed en Natuur en Bos”, onderstree­pt Tom Tachelet. “Bij elke storm van de laatste jaren vielen er telkens meerderde zware takken naar beneden. Het is een wonder dat er nog niemand gekwetst raakte. Dit voorjaar hebben we de meest risicovoll­e bomen alvast ontdaan van hun kruin, maar een meer drastische ingreep drong zich op.”

De voorbije dagen werd al flink de bijl gezet in de oude bomen. Het is voor de Wijnegemna­ren flink wennen aan het kale landschap achter de soldaat op het monument voor de gesneuvelD­e

den. Ten laatste op 31 oktober zal de dreef van aan de toegangspo­ort tot aan de Zwanebeek volledig weg zijn. Specialist­en pak

ken vervolgens meteen de bodem aan en maken die vruchtbaar met het oog op de voorziene aanplantin­g van vijftig nieuwe rode beuken van zowat 3 meter hoog later dit najaar.

“De bodemverbe­tering zal deze mooie bomen helpen om snel op te groeien tot een nieuwe volwaardig­e dreef. Ze worden aangeplant in twee rijen. In het midden legt de aannemer een pad aan met het vermalen steenpuin dat uit de bodem gehaald wordt. Dat wordt dus ter plaatse gerecyclee­rd”, aldus Tachelet.

Veel boze telefoontj­es kwamen er niet toe in het gemeentehu­is als gevolg van de kaalkap. Ook op de Open Monumenten­dag was al gebleken dat de meeste Wijnegemna­ren wel begrip tonen voor de maatregel, ook al heeft die het dorpsgezic­ht voor minstens een hele tijd drastisch veranderd.

 ?? FOTO JAA ?? Mocht deze bronzen soldaat zich kunnen omdraaien, dan zou hij versteld staan. In enkele dagen tijd vond een drastische kaalkap plaats. De eeuwenoude kastanjedr­eef is gesneuveld.
FOTO JAA Mocht deze bronzen soldaat zich kunnen omdraaien, dan zou hij versteld staan. In enkele dagen tijd vond een drastische kaalkap plaats. De eeuwenoude kastanjedr­eef is gesneuveld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium