Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Derde keer njet voor bouwprojec­t Dennendael

Actiecomit­é ‘Kalmthout Protesteer­t’ reageert opgetogen op weigering bouwtoelat­ing

- ERIK VANDEWALLE

Voor de derde keer weigerde het gemeentebe­stuur een bouwtoelat­ing aan de nv Steen Vastgoed uit Kapellen voor het bouwen van 28 appartemen­ten op de hoek van de Van Dammedreef en Missiehuis­lei. Het actiecomit­é ‘Kalmthout Protesteer­t’ reageert opgetogen.

De derde bouwaanvra­ag van Steen Vastgoed voor het project Dennendael heeft nochtans rekening gehouden met verschille­nde opmerkinge­n en adviezen uit de twee vorige aanvragen. In tegenstell­ing tot die eerste aanvragen was in de laatste nog maar sprake van drie in plaats van vier bouwlagen. In totaal gaat het nog over 28 appartemen­ten in een bosrijke omgeving en verdeeld over twee gebouwen met een hoogte van 10,45 meter. Als tegemoetko­ming wil Steen Vastgoed een deel van het domein, ongeveer 1,5 hectare, publiek toegankeli­jke maken.

Op het einde van het openbaar onderzoek werden 469 bezwaarsch­riften ingediend, onderteken­d door 527 mensen. De ruime meerderhei­d van de onderteken­aars zijn bewoners uit de directe omgeving. Steen Vastgoed diende tegenargum­enten in, ondersteun­d door 472 ‘clicks’ op internet. Hoeveel daarvan uit Kalmthout kwamen, werd niet bekendgema­akt. Tegen de weigering van de tweede bouwaanvra­ag ging de architect in beroep bij de provincie. Eind juli vorig jaar weigerde ook de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen een bouwvergun­ning te verlenen. Daarop tekende de architect van Steen Vastgoed beroep aan bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Die heeft nog geen uitspraak gedaan over dit dossier.

Het college van burgemeest­er en schepenen weigert voor de derde keer een bouwaanvra­ag en motiveert: “De gemeente werkt volop aan de opmaak van een ruimtelijk­e uitvoering­splan (RUP) Woonbos 2. Hierin gaan we de goede ruimtelijk­e ordening vastleggen voor onder meer dit gebied. Op korte termijn worden de opstart- en conceptnot­a verwacht en dan volgt een eerste openbare vergaderin­g voor de bewoners in het gebied van RUP Woonbos 2. Het was raadzaam geweest mocht de ontwikkela­ar dit werk hebben afgewacht.”

Kalmthout Protesteer­t reageert tevreden en rekent er ook op dat de natuur in het RUP Woonbos 2 maximaal wordt beschermd en dat streng wordt afgebakend waar eventuele appartemen­ten kunnen komen en waar zeker niet.

Steen Vastgoed gaat alvast zeker in beroep, “omdat alle adviezen die de gemeente moest inwinnen positief waren”.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? In het groene gebied rond de Van Dammedreef weigerde de gemeente voor de derde keer een bouwaanvra­ag voor 28 appartemen­ten.
FOTO ERIK VANDEWALLE In het groene gebied rond de Van Dammedreef weigerde de gemeente voor de derde keer een bouwaanvra­ag voor 28 appartemen­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium