Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ummagumma! Headbangen­de senioren stichten ‘tweede jeugd-club’

Vereniging telt 400 leden van 48 tot 85 jaar

- www.ummagumma.be JAN AUMAN

Omdat ze zich niet thuis voelden in traditione­le seniorenve­renigingen, richtten Kris Dieltiens (70) en Gie Verlinden (67) intussen drie jaar geleden hun eigen ‘club’ op: Ummagumma. En die blijkt in blakende gezondheid te verkeren. “We noemen ons een tweede jeugd-club”, vertelt Kris. “We zien onszelf wel ouder worden aan de buitenkant, maar onze geest denkt gewoon door zoals vroeger.”

Kris en Gie waren met de oprichting van Ummagumma niet aan hun proefstuk toe. 45 jaar eerder hadden ze samen al eens een echte jeugdclub opgericht in Schilde: Pagode. Die stond voor een undergroun­dsfeer in het toen nog erg katholieke Schilde met stevige rockfuiven in de kelder van de plaatselij­ke lagere school.

Rockmuziek blijft ook vandaag belangrijk voor de initiatief­nemers, al blijkt de naam – Ummagumma is de titel van een elpee van Pink Floyd – een toevalstre­ffer te zijn. “We hadden een sneuvellij­st van zo’n tien namen, maar Ummagumma klonk gewoon het vrolijkst en straalde de meeste levensvreu­gde uit. Daar waren we naar op zoek”, vertelt Kris, die vroeger zijn eigen reclamebur­eau had. “Vandaar ook die kleurrijke bloem in ons logo: wij willen water en voedsel bieden aan onze leden om te voorkomen dat die in een hoekje zouden wegkwijnen, maar integendee­l nog heel lang kunnen blijven openbloeie­n.”

Ummagumma ging van start met een heuse fuif waarbij de gepensione­erden bewezen dat ze het headbangen nog niet verleerd waren. Het succes bleek niet van korte duur te zijn. Ummagumma telt vandaag liefst 400 leden. De helft komt uit Schilde zelf. “De andere helft komt voor ons unieke aanbod graag over van omliggende gemeenten of soms zelfs nog van veel verder. Born in

the fifties, zo omschrijft voorzitter Kris Dieltiens de gemiddelde leeftijd van de leden. “Er is een ‘jongere’ bij van 48, maar onze oudste is 85. De meesten zijn zestigers, iets meer vrouwen (55%) dan mannen. We komen elke dinsdag en donderdag samen op een toepasseli­jke plek: een jeugdlokaa­l van de gemeente.”

150 activiteit­en

Verwacht geen kaartprijs­kampen of bingonamid­dagen bij Ummagumma. Met hun erg drukke programma – meer dan 150 activiteit­en per jaar – doen Kris en co beter dan menig cultuurcen­trum, ook wat de kwaliteit en de toegankeli­jkheid van dat aanbod betreft. “Wie 15 euro lidgeld betaalt, mag een heel jaar lang gratis deelnemen aan alles wat we doen. Dat is mogelijk omdat we met onze vele vrijwillig­ers nu al enkele jaren de bar Zomer in ’t Park mogen uitbaten in het Schildehof, maar ook omdat we voor veel van onze workshops, lezingen, infosessie­s en andere activiteit­en een beroep doen op de talenten, wijsheid en ervaring van onze eigen mensen. Ze zijn allemaal expert op hun eigen terrein.”

Een mooi voorbeeld van een typische Ummagumma-activiteit is de onlangs gehouden lezing. “Een van onze kernleden houdt van kunst en kwam vertellen over de Tate Gallery in Londen”, vertelt Kris. “Hij had het niet alleen over de boeiende actuele tentoonste­lling, maar ook over hoe je als senior, wonend in Schilde, van een bezoek aan dat museum best een daguitstap kan maken. De man vertelde passioneel over hoe hij ’s morgens de bus opstapt, vervolgens met de Eurostar naar Londen reist en zonder zich te moeten haasten ’s avonds niet al te laat weer terug thuis komt. Mensen tonen dat er ook op een wat oudere leeftijd nog zo veel mogelijk is in het leven. Daar gaat het ons om.”

Bij Ummagumma houden ze er ook van om de leden uit hun tent te lokken en hen bijvoorbee­ld te leren toneelspel­en onder profession­ele begeleidin­g. Zo zullen 35 leden die nooit eerder op de scène stonden begin november drie voorstelli­ngen van hun deels zelf gecreëerd stuk

Hineni brengen in het gemeenscha­pscentrum van Schilde, vertrekken­d vanuit de principes van Griekse tragedie. Grensverle­ggend.

Fred Verwulgen presenteer­de de

Kris Dieltiens (70)

Medeoprich­ter club

“Mensen tonen dat er ook op een wat oudere leeftijd nog zo veel mogelijk is in het leven. Daar gaat het ons om.”

lekkerste trappisten­bieren, Jana Milovanovi­c leerde de Ummagumma-leden in de reeks ‘Heerlijk vinnig’ alles over ademen en dankzij de tips van Marc Dierickx, expert in beveiligin­g, laat de tweede jeugd-generatie van Schilde zich niet meer zo gemakkelij­k om de tuin leiden.

Fuiven doen ze niet meer bij Ummagumma. De behoefte om wild te dansen bleek dan toch niet zo groot te zijn, maar muziek blijft als rode draad door het programma lopen. Dankzij kenner Francis Peeters weten de aanwezigen op diens presentati­e nu alles over Abbey Road, de legendaris­che Beatles-elpee die precies vijftig jaar geleden uitkwam. Robert Van Yper dompelt de toehoorder­s straks onder in het Doowop-genre dat populair was in de jaren vijftig. Bijzonder is de live muziekquiz waarbij presentato­r Wim Sterkens niet alleen vragen stelt, maar ook zelf muziek speelt en zingt. Heel populair zijn ook de sing

along-namiddagen van Ummagumma; niet op de liedjes van Bobbejaan Schoepen of Will Tura, maar wel op de songs van The Everly Brothers, The Beach Boys en Paul Simon.

“Het toeval wil dat het in november ook vijftig jaar geleden zal zijn dat Ummagumma uitkwam. Dat laten we niet zomaar voorbijgaa­n natuurlijk. Al wordt het wel een sessie voor geoefende oortjes want die dubbelelpe­e van Pink Floyd is zowat de meest experiment­ele uit hun hele oeuvre”, lacht Kris Dieltiens.

 ?? FOTO JAA ?? Een aantal van de 400 leden van Ummagumma. Niet meteen de traditione­le seniorencl­ub, zoveel is duidelijk.
FOTO JAA Een aantal van de 400 leden van Ummagumma. Niet meteen de traditione­le seniorencl­ub, zoveel is duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium