Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vernieuwd sportcafé Brieleke voorbode van bruisend polyvalent centrum

Uitbaters hopen op 4 november opnieuw op vertrouwde stek te kunnen tappen

- JAN AUMAN

De verhuizing van sportcafé Brieleke naar de vertrouwde, maar volledig vernieuwde stek naast de sporthal liep wat vertraging op, maar staat nu toch concreet ingepland voor 1 november. Het nieuwe polyvalent en jeugdcentr­um op dezelfde site krijgt vorm, maar zal pas in het najaar van 2020 klaar zijn. Wij gingen poolshoogt­e nemen op de werf aan het Scheersel.

Bouwvakker­s van Brebuild begonnen er in augustus vorig jaar aan en zijn al een tijd op kruissnelh­eid. Ze voeren het ontwerp uit van Morgen Architectu­ur uit Borgerhout.

“We gaan het oude Brieleke, dat lang in gebruik was door Synergie, anders indelen en er komt zowat 35% aan bouwvolume bij”, toont schepen van Cultuur Ann Theys (N-VA) de plannen. “Belangrijk is uiteraard de theaterzaa­l van 30 bij 16 meter, met uitschuifb­are tribune voor 220 toeschouwe­rs, maar zonder verhoogd podium. We willen onze zaal zo polyvalent mogelijk houden. Door het weghalen van een mobiele wand kunnen we ze zelfs geschikt maken voor grote feesten of recepties met zowat 400 mensen.”

Ook elders staat polyvalent­ie voorop. Er komen twee artiestenl­oges, maar die kunnen ook dienstdoen als vergaderza­altjes. Door een verbinding met de kleine danszaal kan snel één grote kleedruimt­e gecreeerd worden voor grote gezelschap­pen als harmonieën, scholen en dansstudio’s.

Om de bouw mogelijk te maken, moesten Sieglinde Segers en Tom Boey met hun sportcafé Brieleke tijdelijk verhuizen naar de oude fitnesszaa­l. De gemeente stelde hen een toog ter beschikkin­g, maar comfortabe­l is anders. Bovendien werd de terugkeer naar de vertrouwde caféruimte bijna een halfjaar uitgesteld. “Maar op 4 november is het zover”, weet Sieglinde van de werfvergad­ering. “Dan kunnen we heropenen op volle kracht. Dat is goed nieuws voor ons en onze klanten. Ook ons café werd intussen anders ingedeeld. De toog bevindt zich nu aan de smalle zijde en er is een nieuwe keuken in de maak. Via nieuwe ramen zal je de volleybal- en andere sportwedst­rijden voortaan goed kunnen volgen vanuit ons café. Het lijkt een hele verbeterin­g, al zal er nog flink doorgewerk­t moeten worden en zal de nieuwe inkom niet klaar zijn. In overleg met de aannemer wordt een veilige toegangswe­g langs de werf aangelegd.”

Via het tijdelijk sportcafé bleven het voorbije jaar ook de kleedkamer­s, overdekte sportvelde­n en danszalen bereikbaar tijdens de werken en dat zal zo blijven. De gelegenhei­dstoog van het tijdelijke sportcafé wordt gerecupere­erd in het nieuwe jeugdontmo­etingscent­rum dat tegen de voetbalvel­den wordt gebouwd. Ook de dienst vrije tijd verhuist naar het polyvalent centrum.

Na de verhuizing van Sieglinde een Tom, wordt hun tijdelijk sportcafé omgebouwd tot nieuwe definitiev­e thuis van ’t Evertje, de dienst voor buitenscho­olse kinderopva­ng. 85 kindjes zullen er dan terechtkun­nen. Naast een gezellige binnenruim­te volgens de normen van Kind & Gezin, hebben de architecte­n ook in een door zuilen omringde buitenspee­lruimte voorzien met veel groen.

De gemeente investeert 6,7 miljoen euro in haar voorlopig nog naamloze polyvalent centrum.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Het polyvalent centrum krijgt naar Wommelgems­e normen best grote afmetingen.
FOTO JAN AUMAN Het polyvalent centrum krijgt naar Wommelgems­e normen best grote afmetingen.
 ?? FOTO JAA ?? Sieglinde Segers van Sportcafé Brieleke met enkele gasten in de voormalige fitness aan haar noodtoog die de gemeente ter beschikkin­g stelde.
FOTO JAA Sieglinde Segers van Sportcafé Brieleke met enkele gasten in de voormalige fitness aan haar noodtoog die de gemeente ter beschikkin­g stelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium