Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spookgezin had banden met Koreaanse Moon-sekte

Ook vader van familie in Ruinerwold opgepakt

- REBECCA VAN REMOORTERE

Het ‘spookgezin’ dat dinsdag door de politie in een afgelegen boerderij in het Nederlands­e Ruinerwold werd gevonden, had banden met de Moon-sekte. Dat zegt een neef van de bevrijde vader aan de Nederlands­e krant De Telegraaf.

De vader van het gezin is ondertusse­n ook opgepakt.

Elke dag raken meer details bekend over de familie die werd bevrijd uit een afgelegen boerderij in Ruinerwold. Zo was de 67-jarige vader van het gezin in de jaren tachtig even lid van de Nederlands­e tak van de Moon-sekte. Dat is een religieuze groep die in 1965 naar Nederland is gebracht en vandaag bekend is onder de naam Vereniging­skerk.

De oudere leden binnen de Vereniging­skerk kennen de vader van het gezin als “een spiritueel persoon”. De man was kort lid van de religieuze beweging en vertrok daarna naar Duitsland. “We zijn hem toen uit het oog verloren”, zegt secretaris Wim Koetsier.

Hij heeft sterk het vermoeden dat de vader, samen met iemand anders, een eigen groep is begonnen. De wijze waarop de familie in Ruinerwold leefde, staat volgens hem haaks op wat de Vereniging­skerk wil uitdragen.

Verborgen leven

“We sluiten ons niet af van de maatschapp­ij, zoals de familie dit kennelijk in Ruinerwold deed. Een verborgen leven leiden is geen leefwijze die past binnen de visie van de Vereniging­skerk”, aldus Koetsier.

Ondertusse­n is de vader gisteren ook opgepakt en aangehoude­n. Volgens de politie wordt hij verdacht van het medeplegen van wederrecht­elijke vrijheidsb­eroving, mishandeli­ng in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen. Eerder werd de 58-jarige Oostenrijk­er Josef B., die het pand huurde, al opgepakt.

Gebroken met familie

Volgens een 32-jarige neef, zelf ook lid van de Vereniging­skerk, had vader Gerrit-Jan Van D. al lang geleden gebroken met de rest van de familie. “Er was veel onenigheid tussen mijn ouders en mijn oom, en tussen mijn oom en de kerkvereni­ging. Op een gegeven moment is hij kwaad weggelopen. Dat was voor ik geboren was.”

Nadat Gerrit-Jan had gebroken met zijn bloedverwa­nten, hadden andere familieled­en nauwelijks nog contact met hem. Ze blijken dan ook niets te weten van het leven dat Gerrit-Jan en zijn gezin daarna hebben geleid, of van de dood van de moeder van het gezin.

De familie van de aangehoude­n vader verklaarde wel dat acht jaar geleden al drie kinderen van Gerrit-Jan het gezin zijn ontvlucht. Het drietal heeft toen contact opgenomen met de familie van hun vader. Die familie wist niets van het bestaan van meerdere kinderen of van de woonplaats van het gezin. Gerrit-Jans vader leeft vandaag nog, maar is dement en verblijft in een gesloten instelling. Zijn moeder overleed in 2017.

 ?? FOTO JARING RISPENS ?? Uit deze afgelegen boerderij werden Gerrit-Jan Van D. en zijn vijf kinderen dinsdag bevrijd.
FOTO JARING RISPENS Uit deze afgelegen boerderij werden Gerrit-Jan Van D. en zijn vijf kinderen dinsdag bevrijd.
 ?? FOTO EPA ?? De nieuwe ‘messias’ Sun Myung Moon.
FOTO EPA De nieuwe ‘messias’ Sun Myung Moon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium